Гренландия невинаги е била покрита с лед

  • 17 март 2021 15:39

  • 510
  • 1
Гренландия невинаги е била покрита с лед
© Pixabay

Гренландия - "зелена земя" на датски, в наши дни е такава само на име, но ново проучване показва, че обширният арктически остров навремето - вероятно преди около милион години, не е бил покрит с лед, предадоха БТА и Франс прес.

Това заключение е направено благодарение на откриването на растителни вкаменелости в проби от лед, забравени от десетилетия и открити случайно във фризер в Копенхаген, съобщава Дорте Дал-Йенсен, съавторка на изследването, публикувано в сп. "Протоколи на Американската академия на науките".

"В пробите успяхме да идентифицираме мъх, клонки и идеално запазени цели листа - растителност, срещана на брега в южната част на Гренландия, както и в тундрата или тайгата", казва климатоложката от университета на Копенхаген.

Топенето на ледовете в Гренландия е безпрецедентно от 12 000 години

Според изследователите пробите са взети от леда на около километър дълбочина. Макар растителните вкаменелости да не могат да бъдат датирани с точност, изследването на един от изотопите позволява по-прецизна оценка. "След като измерихме изотопите на водата в леда, установихме, че ледената покривка е останала непокътната през последните около милион години, но преди това Гренландия не е била покрита с лед", Дал-Йенсен.

Ако ледената покривка на Гренландия се разтопи, морското равнище ще се повиши с шест метра. Подобно покачване би поставило в риск повечето крайбрежни градове, включително Ню Йорк и Маями. Поради тази причина учените се стремят да предскажат възможно най-точно реакцията на леда към температурните колебания в резултат на глобалното затопляне.

Разбирането за това как се е променял ледът в Гренландия през различни епохи от съществуването на Земята е много важно за подобен род изследвания. Новото проучване предоставя най-убедителните доказателства, че Гренландия е по-крехка и уязвима за климатичните промени, отколкото се смяташе досега, и е изложена на сериозен риск от необратимо топене, смятат учените.

Novini.bg
510 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Jamiea21

2021.04.10 | 03:55

1
­­­В­и­­ж­­­т­е­­ ­­м­о­­я­т­­­а­­­ ­­­т­и­­й­­н­­ ­п­­­у­т­­­к­­­а­­ ­-­­ ­W­­W­­­W­­­.­­B­G­­1­7­­.­C­­­L­­U­­B­

Добави коментар

Водещи новини