СЗО възобновява изпитанията на хидроксихлорохин срещу COVID-19

  • 03 юни 2020 20:35

  • 1034
  • 0
СЗО възобновява изпитанията на хидроксихлорохин срещу COVID-19
© Pixabay

Световната здравна организация обяви в сряда, че ще възобнови клиничните изпитания на лекарството против малария хидроксихлорохин за лечение на пациенти с коронавирус, съобщава Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32967

"Въз основа на наличните данни за смъртността, изпълнителната група ще комуникира с главните изследователи в процеса относно възобновяване на клинчите изпитания на хидроксихлорохин“, заяви ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Аданом Гебрейесус по време на видеобрифинг в сряда.

СЗО прекрати изпитанията с антималарийното лекарство миналата седмица поради опасения, че то увеличава смъртността и влошава сърдечния ритъм при пациенти с коронавирус, които са подложени на лечение с хидроксихлорохин.

СЗО преустановява клиничните изпитания с хидроксихлорохин при пациенти с COVID-19

По-рано разследване на британския вестник Guardian предположи, че компанията, която е предоставила на медицински списания Lancet и New England Journal of Medicine данни за хидроксихлорохина, разполага само с няколко служители, които нямат научен опит. Компанията, известна като Surgisphere, е базирана в Съединените щати, а служителите ѝ включват писател на научна фантастика и модел за "съдържание за възрастни".

Самото авторитетното медицинско списание Lancet също се дистанцира от публикуваното на страниците му спорно проучване за въздействието на лекарството хидроксихлорохин, като призна с формално предупреждение, че сериозни въпроси били повдигнати относно неговата достоверност, предаде БНР.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
1034 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини