АФП: Ангела Меркел пое сериозен риск

  • 26 май 2020 14:28

  • 3424
  • 3
АФП: Ангела Меркел пое сериозен риск
© Getty (архив)

Ангела Меркел пое сериозен политически риск в страната си, приемайки за всеобща изненада преди седмица идеята, която дотогава беше табу, за общ дълг в Европа за съживяване на икономиката след кризата с коронавируса, коментира АФП.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32966

Като признак за тектоничните промени в мисленето на хората в резултат от пандемията, германският канцлер изглежда е на път, поне в страната си, да спечели залога. Нейната консервативна партия я подкрепя, а мнозинството германци одобряват инициативата, подета заедно с френския президент Еманюел Макрон и която само допреди няколко години би била немислима.

Дори предложението на Париж и Берлин да не бъде доведено до успешен край поради съпротивата на няколко европейски страни, начело с Австрия и Нидерландия, границите на дебатите в Германия около европейската финансова солидарност бяха оттласнати.

"Изобщо не се съмнявам, че в парламента има широка подкрепа за това предложение" в Германия, заяви в интервю за АФП председателят на долната камара на германския парламент Волфганг Шойбле, влиятелна политическа фигура в християндемократическата съюз (ХДС) на канцлера Меркел.

"Важно" предложение


Гласът на Волфганг Шойбле се чува в Германия. Убеден проевропеец от десетилетия, бившият германски финансов министър е въплъщение в страната си също на бюджетната дисциплина и дори праволинейност.

Докато беше във финансовото министерство, в разгара на кризата в еврозоната, Шойбле си навлече критиките на множество страни заради силните си резерви към спасяването на Гърция от банкрут. Освен това той никога не е бил смятан за особен привърженик на общите дългове.

Днес, пред кризата с новия коронавирус, той приветства идеята като "необходимо и важно предложение в периода, който преживяваме. То изхожда от принципа, че Европа трябва да използва тази криза, за да укрепне", каза Шойбле, който във вторник подписа обща декларация в тази насока с френския си колега Ришар Феран.

В понеделник цялото ръководство на ХДС подкрепи френско-германската идея, която предвижда Европейският съюз да вземе заем от 500 милиарда евро, за да ги предостави под формата на субсидии на най-засегнатите от последиците от епидемията страни като Италия и Испания, без да е необходимо те да ги възстановят самостоятелно.

Четири страни от ЕС предлагат алтернатива на антивирусния план Меркел-Макрон

"Германия ще е добре само ако Европа е добре", е заявила категорично по този повод канцлерът, както свидетелства участник в закритото заседание.

Германското председателство на ЕС


В редовете на консервативното движение не цари единодушие. Най-дясното му крило, наречено "Съюз на ценностите", изрази бурно несъгласието си. Един от водачите му, Александер Мич, разкритикува пред АФП предложението като още една стъпка към създаването на дългов (европейски) съюз и централизирана държава и призова германските парламентаристи да му се противопоставят.

Критиките, отправени също от крайната десница и малката либерална Свободна демократическа партия (СДП) в Германия, все пак остават малцинство.

Около 51 процента от германците одобряват плана на канцлера и френския президент за подем, при все че те сами ще финансират цели 27 процента от него, показва допитване на института "Сивей" за седмичника "Шпигел". Против плана, за сметка на това, са около 34 процента от запитаните.

Какво се случи? Ползвайки се със силна популярност заради действията си за справяне с пандемията в страната, Ангела Меркел, която от политическа гледна точка вече няма кой знае какво да губи, при положение, че в края на 2021 г. нейната политическа кариера приключва, заложи целия си авторитет.

Меркел смята, че скоро може да се направят нови жестове към най-бедните страни

"Меркел бе благоразумна да препотвърди европейския ангажимент на Германия след доста болезнените критики на Италия или Испания за липсата на европейска солидарност в пика на пандемията от COVID-19", смята човек от обкръжението на Еманюел Макрон.

"Меркел има предвид също, че от юни Германия поема ротационното председателство на ЕС и иска да остави следа", допълва той.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
3424 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Българин

2020.05.26 | 20:28

3
Ако бяхме в Еврозоната трябваше да плащаме на Италия, Испания, Франция, които и преди КОРОНАВИРУСА имаха дълг над 100% от БВП! Категорично не са съгласни Холандия, Австрия, Швеция и Дания, защото са ДОНОРИ в бюджета на ЕС, макар двете да не са в Еврозоната!
Котарак

2020.05.26 | 18:07

2
Тоя бабиер преди два масеца каза, че очаква да умрат от вируса между един и два милиона германци. Риск за Германия е самата тя!
Бай Васо Сърбеца

2020.05.26 | 17:11

1
комунистическа торба с лайна къф риск е поела

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини