Меркел смята, че скоро може да се направят нови жестове към най-бедните страни

  • 21 май 2020 07:14

  • 982
  • 1
Меркел смята, че скоро може да се направят нови жестове към най-бедните страни
© Pixabay

Международната общност може скоро да направи нови жестове, за да облекчи най-бедните страни по въпроса за дълговете, след неотдавна договорения мораториум от Г-20. Това посочи днес германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, предаде БТА, цитирана от Франс прес.

"Направихме една първа оправдана стъпка с този мораториум върху дълга, решен от Г-20 и Парижкия клуб, но тук става дума само за мораториум, предвиждащ, че временно няма да има обслужване на дълга", припомни Меркел след разговори чрез видеоконферентна връзка с ръководителите на МВФ и Световната банка.

"Днес по време на дискусиите беше подчертано, че това няма да е може би последният жест към бедните страни и че други инициативи трябва да последват, касаещи по-специално дълговата устойчивост", допълни тя.

Съгласно мораториума, приет от страните от Г-20, за една година се суспендира изплащането на сумите по дълга от най-бедните страни, за да може те да се справят с пандемията от Ковид-19. Но това позволява освобождаването на едва 20 милиарда долара, а общият дълг на африканския континент например се оценява на 365 милиарда долара, от които около една трета се дължат на Китай.

Меркел освен това каза, че ваксината срещу коронавируса трябва да е достъпна за всички, предаде ТАСС.

 

Меркел: Коронавирусната пандемия ще бъде преодоляна по-бързо, ако светът работи заедно

 

"Бяхме единни в мнението, че пандемията ще приключи в този момент, в който ще бъде достъпна ваксината или ще има добри възможности за лечение. Дотогава ние трябва да живеем с този вирус", каза канцлерът и допълни, че ваксината или медикамент срещу коронавируса трябва да се причисляват към глобалните обществени блага.

Последвайте канала на

Novini.bg
982 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
XA XA XA

2020.05.21 | 08:26

1
НА ТОВА СЕ НАДЯВАТ ТИКВЕНИЦИТЕ !

Добави коментар

Водещи новини