Броят на заразените с коронавирус нараства в Австрия, Швейцария и Испания

  • 08 март 2020 13:32

  • 2636
  • 0
Броят на заразените с коронавирус нараства в Австрия, Швейцария и Испания
© Getty Images/Guliver

Броят на потвърдените случаи на зараза с новия коронавирус в Австрия нарасна през последното денонощие със 74 и достигна 104, съобщи днес министерството на труда, социалните грижи и здравеопазването в сутрешната си сводка, цитирана от ТАСС.

В Австрия за наличие на вируса са били изследвани 4500 души, като над 300 са били поставени под карантина заради контакти със заразени. Случаи на зараза са установени във всички провинции на Австрия. Засега в страната няма смъртни случаи.
Австрия въведе избирателен санитарен контрол по границата с Италия и отмени преките полети до Китай, Иран, Южна Корея, Милано и Болоня.

Увеличават се случаите на COVID-19 в цял свят

Швейцарското правителство съобщи днес, че следи внимателно ситуацията в Италия, след указа за поставяне под карантина на част от северните райони на страната, но границите остават отворени, предаде Франс прес.

За момента няма никакви ограничения за влизане в Швейцария, където всеки ден идват на работа около 60 000 италианци. Засега не е ясно как ще се отрази карантината в Италия на тези пътуващи работници, посочва АФП.

В Швейцария 264 души са дали положителни проби за коронавируса. В кантона Тичино, който граничи с Италия, броят на случаите продължава да нараства и надмина 45, според най-новите данни, оповестени вчера. Заради бързото развитие на ситуацията, властите на Тичино забраниха в петък събиранията на повече от 150 души и разпоредиха включване и на военни линейки в борбата с епидемията.

Най-малко 589 случаи на зараза са установени в Испания, съобщи днес пред журналисти директорът на центъра за координация и извънредни ситуации в здравеопазването Фернандо Симон, цитиран от ТАСС. Първият случай на зараза беше регистриран на 31 януари. Най-много заразени има в автономна област Мадрид. Поне 10 заразени са починали. Регистрираните през последното денонощие случаи в Испания са със 159 повече от вчера, каза Симон.

По-рано днес Германия също съобщи за нови случаи на зараза. За ден те нараснаха с 163 и достигнаха 847. Случаи на зараза са установени в 15 от 16-те провинции. От института "Роберт Кох" казаха, че рискът от зараза остава умерен. По-рано министърът на здравеопазването Йенс Шпан съобщи, че пикът на заболяването още не е преминал и че в 80 на сто от случаите то преминава в лека форма или без никакви симптоми. В публикувано днес интервю във в. "Билд ам зонтаг" Шпан казва, че не смята за необходимо затварянето на всички детски градини и училища в страната, предаде ТАСС.

ДПА обаче цитира мнение отново на Шпан, изказано в Туитър, в което той казава, че по-големите прояви трябва да бъдат отменени в страната с оглед борбата срещу разпространението на вируса.

За по-късно днес е насрочена среща на лидерите от управляващата в Германия коалиция, на която да бъдат обсъдени мерки за защита на най-голямата икономика в Европа от последиците от епидемията, предаде ДПА.

Последвайте канала на

Novini.bg
2636 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини