Глобалното затопляне предизвиква необратимо масово топене на ледовете в Антарктида

  • 19 февруари 2020 16:02

  • 1672
  • 0
Глобалното затопляне предизвиква необратимо масово топене на ледовете в Антарктида
© pixabay

Глобалното затопляне води до необратимо масово топене на ледовете в Антарктида и процесът може да бъде забавен единствено чрез намаляване на въглеродните емисии в атмосферата, съобщава БТА.

Цитирано е мнението на австралийската климатоложка Зоуи Томас от университета в Нов Южен Уелс. Тя участва в научен екип, който наскоро публикува изследване за топенето на ледовете в Антарктида.

Растителността на Еверест се изкачва все по-високо

От направеното проучване станало видно, че в скоро време светът може да загуби по-голямата част от Западната антарктическа ледена покривка, която тръгва от морското дъно и се раздробява на ледени блокове в един по-топъл свят. По думите на Томас в тази част на Ледения континент е започнал процес на топене, при който след достигането на известен праг, той ще продължи, независимо от усилията ни да го спрем.

Учените продължават изследванията си, за да установят времева рамка, през която топенето все още може да бъде обратимо. Най-горещата температура, регистрирана някога в Антарктида, беше отчетена в местна научноизследователска база на 6 февруари - 18,3 градуса Целзий.

Топенето на ледовете в Гренландия е повишило нивото на моретата с 11 милиметра

Ако се запазят високите температури, ще станем свидетели на екстремно покачване на нивата на моретата.

"Този феномен ще предизвика масово преселение на народите от крайбрежните зони" твърди Томас. Единственият изход от създадената ситуация е световните икономики да започнат масово да намаляват въглеродните си емисии.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1672 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини