Еманюел Макрон: Европейската политика към Русия се провали

  • 15 февруари 2020 16:40

  • 2143
  • 6
Еманюел Макрон: Европейската политика към Русия се провали
© Getty (архив)

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на заяви днес, че водената през последните години европейска политика на отправяне на предизвикателства към Русия се е провалила и каза, че никой не иска да влиза в пряка конфронтация с Москва. Според него единственият вариант за уреждане на разногласията е чрез диалог, предаде Ройтерс.

"Разбирам предизвикателното поведение на нашите партньори. Не се сърдя, но знам, че това не е политика, а напълно неефикасна система", каза Макрон на Мюнхенската конференция по сигурността. "Има и друг вариант и той е да сме взискателни и да подновим стратегическия диалог, защото днес си говорим все по-малко, конфликтите се множат и не сме способни да ги уредим", каза още той.

Срещата на Г-7: Откроиха се методът Макрон и методът Тръмп

Макрон подчерта, че не е нито за, нито против Русия. "Аз съм за Европа", каза той. Френският лидер заяви, че не предлага вдигане на санкциите срещу Русия, но отбеляза, че те не са постигнали нищо, не са променили поведението на Москва.  

Отношенията между страните от ЕС и Русия се обтегнаха, след като през 2014 г. Москва анексира Кримския полуостров от Украйна и започнаха сблъсъци между украинската армия и подкрепяни от Русия сепаратисти в Източна Украйна.

Според Макрон Европейският съюз трябва да се събуди и да нагоди бюджета си според амбициите си, за да не изостане от САЩ и Китай, особено в технологиите на бъдещето. "Превръщаме се в континент, който не вярва в бъдещето си", каза той и добави, че трябват повече инвестиции в бъдещето на Европа.

Макрон заяви, че губи търпение заради липсата на реакция от страна на Германия по предложенията му за реформи в ЕС. Той призова за ясни отговори от страна на Берлин и другите страни от ЕС на предизвикателства като намаляването на ангажиментите на САЩ към Европа и развитието на Китай. "Ключът през следващите години ще е да стигнем много по-далеч по въпроса със суверенитета на европейско равнище", включително в сферата на отбраната, каза Макрон.

Кремъл се надява на здравия разум на лидерите от Г-7 за възстановяване на отношенията с Русия

Франция често се оплаква от вялата реакция на германската канцлерка Ангела Меркел на идеите на Макрон. Меркел обаче е в края на мандата си и не се изкушава да предприема големи инициативи. Париж смята, че Берлин залага твърде много на евроатлантизма и нe се ангажира достатъчно в изграждането на европейска отбрана. Франция също така съжалява, че проектът за бюджет на еврозоната, представен от френския президент с цел увеличаване на инвестициите в Европа, бе блокиран от Германия.

Последвайте канала на

2143 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
няма

2020.02.16 | 20:12

6

няма такова нещо като европейска политика. еврогейската политика е хамериканска политика провеждана от протежетата им тука.

2020.02.15 | 19:46

3

Тези санкции не само не бяха навреме, бяха и грешно насочени. Имаха обратен ефект, но не е късно да бъдат премахнати.

2020.02.15 | 20:14

5

това е проблем за шлаката, даже и не мириши

Анатема на Сашо Нереза и на Сулю Пасито

2020.02.15 | 19:49

4

Слава на Велика Русия!
Слава на непобедимата руска армия!
Слава на Шайгу!
Да живее другаря Путин!

2020.02.15 | 19:12

2

Макарон

2020.02.15 | 18:25

1

Да и търовската война прерасна в междуфирмена пристъпност, голяма пращяне на акъл има

Добави коментар

Водещи новини