Антониу Гутериш: Приближаваме точката, от която няма връщане назад за климата

Усилията, които се полагат досега в света за борба с климатичните промени, са крайно недостатъчни, предупреди днес генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно, цитиран от БТА.

Точката, от която няма връщане, вече не е отвъд хоризонта, подчерта той. Гутериш говори пред медии в Мадрид преди откриването утре на двуседмична международна конференция в испанската столица, посветена на климата.

"Светът има научното познание и техническите средства да задържи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, както е предвидено в Парижкото споразумение за климата, но липсва политическата воля за това", каза генералният секретар на ООН. Той призова човечеството да прекрати "войната срещу природата" и и изрази убеденост, че това е възможно.

Премиерът Борисов ще участва в 25-ата конференция по изменение на климата в Мадрид

Гутериш обяви също така, че гуверньорът на Банк ъв Ингланд (Bank of England) Марк Карни, чийто мандат изтича през януари, от догодина ще стане новият специален пратеник на ООН по въпросите на климата. Карни неколкократно е призовавал финансовия сектор да реформира управлението на климатичните рискове и е заставал начело на редица международни инициативи за подобряване на надзора и отчетността.

ООН: Светът е изправен пред опасност от голямо разделение

Очаква се в конференцията в Мадрид, която ще продължи до 13 декември, да участват представители на около 200 държави, включително петдесетина лидери от различни страни.

Коментари

 1. 2019.12.01 | 23:07

  Na nas tuk v Kanada ni e studeno
  Ostavete klimata da se zatopli.

 2. 2019.12.01 | 17:01

  ЧЕРВЕН БОКЛУК СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ

  1. 2019.12.01 | 19:39

   яж лайна трол тъп

  2. 2019.12.01 | 18:31

   СОРОСОИДЕН-МАНГАЛ.

 3. 2019.12.01 | 17:25

  Кандидатите за социалн несвършват дори и в ЕП.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет