Спор за пари прекъсна преговорите между Сеул и Вашингтон

Преговорите между официални представители на Южна Корея и САЩ относно споделянето на издръжката на американските войски в Южна Корея бяха прекъснати поради силното разминаване в позициите на двете страни, предаде Ройтерс.

Проблемът е в искането на САЩ Сеул да поеме около 5 млрд. долара от годишната издръжка, което надвишава над 5 пъти сумата, която Южна Корея се съгласи да плати за последната година (896 млн. долара), твърдят южнокорейски депутати, цитирани от агенцията. Сривът на преговорите е в рязък контраст, придобил и публичност, с 66-годишния военен съюз между двете страни, които взаимно се обвиниха в липса на желание за честен и справедлив компромис за издръжката на 28,5-хилядния американски военен корпус, който служи като възпираща сила срещу Северна Корея, отбелязва Ройтерс.

Главният американски преговарящ - Джеймс ДеХарт, каза на пресконференция, че те са прекъснали преговорите след само един час дискусии днес, за да "дадат на южнокорейската страна известно време да преосмисли позициите си, и надявам се, да излезе с нови предложения, които да дадат възможност на двете страни да вървят към взаимно приемливо споразумение в духа на нашия славен съюз". Той обаче призна, че "за съжаление, направените от корейския преговарящ екип предложения не съответстват на нашето искане за честно и равностойно споделяне на бремето".

Доналд Тръмп: Ким Чен-ун е много умен човек

Южнокорейците, от своя страна, обвиниха САЩ, че са поискали въвеждането на изцяло нова категория в разходите, което значително ги увеличава. Според агенция Йонхап американците настояват заплатите на американските войници в Южна Корея и издръжката на семействата им, които са твърде значителна сума, да бъдат обособени в отделна категория и всички тези разходи да бъдат поети от страната домакин. Досега Южна Корея плащаше само заплатите на своите граждани, наети от американските войски, за изграждането на нови обекти в американските бази и за услуги и материали като помощни военни разходи за присъствието на американските войски. Вашингтон е настоял също така Сеул да поеме разходите за ротацията на американските войски на Корейския полуостров и за редовните военноморските учения около полуострова.

Ройтерс припомня предишни изявления на президента Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, че военното присъствие на САЩ във и около Южна Корея с цел гарантиране на нейната защита струва около 5 млрд. долара годишно. Откакто влезе в Белия дом, Тръмп неведнъж възропта срещу неадекватния принос на съюзниците на САЩ към разходите за общата отбрана. Очаква се следващата година Вашингтон да започне отделни преговори за споделяне на отбранителните разходи с Япония, Германия и НАТО.

Тръмп смята, че търговските преговори с Япония са отбелязали голям напредък

Южнокорейският представител в преговорите Чжон Юн-бо каза днес на пресконференция след прекъсването на преговорите, че на тях никога не е бил повдиган въпросът за намаляване или изтегляне на американските войски от Южна Корея. Той призна, че до срива се е стигнало заради "значителното разминаване" между позициите на двете страни по въпроса за издръжката на американските войски.

Коментари

  1. 2019.11.19 | 12:09

    Браво на Тръмп, " велик " пълководец. Тоя е като Нинова, как разбива БСП, той разбива Щатите.

  2. 2019.11.19 | 12:04

    чичо сам много алчен стана. иска да е велик, а всички останали да плащат за това.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Анализи

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет