Над 1,3 милион деца и младежи са задържани по света според доклад на ООН

Най-малко 1,3 милион деца и младежи са официално задържани всяка година по света, показват данни на ООН, цитирани от ДПА.

Около 410 000 души под 18-годишна възраст са пращани в затвора всяка година, показва доклад на експерти от ООН.

Злоупотребите, насилието и небрежността са широко разпространени в много центрове за задържане. Освен това има липса на слънчева светлина, уединение, подходящи здравни грижи и образователни възможности, установява докладът.

Експертите подчертават, че посоченият брой е доста умерен.

"Вредата за децата е огромна. Във враждебната обстановка на затвора техните умове се насочват към оцеляването. Всичко други е блокирано, включително физическо, интелектуално и емоционално развитие", казва психологът Тереза Нгиги от германската неправителствена организация "Ес О Ес Детски селища".

Според доклада 330 000 млади хора са в ареста по света всяка година във връзка с миграцията, а между 430 000 и 680 000 деца и младежи са задържани в домове или подобни места.

"Много от тези домове функционират като военни институции, в които децата са тренирани като войници. Тук вече не става дума за дисциплина, а за наказание. Няма правила, няма проверки, децата нямат любов, нямат думата", казва Нгиги.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Анализи

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет