Доклад на ООН: За 4 години има над 14 000 случая на "сериозни нарушения" срещу децата в Афганистан

Влошената ситуация със сигурността в Афганистан през последните 4 години е довела до над 14 000 случая на "сериозни нарушения" срещу децата, се констатира в доклад на ООН, предаде Асошиейтед прес.

В тези данни попадат 3500 убити и над 9000 ранени деца. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че е дълбоко обезпокоен от мащабите и сериозността на нарушенията срещу деца в Афганистан. Той каза, че е обезпокоен от значителното увеличение на детските смъртни случаи, дължащи се на въздушни нападения, извършени от правителствените и проправителствените сили.

При такива военни операции е имало 1049 детски жертви за последните четири години.

Гутериш заяви, че въоръжени групи са отговорни за 43 процента от жертвите при децата. Сред тези групи на първо място са талибаните, но в последните години нараства и отговорността на "Ислямска държава". Правителствените и проправителствените сили са отговорни за 30 процента от жертвите при децата.

През последните четири години е имало и 467 атаки срещу училища и училищен персонал, както и 247 потвърдени случая на вербуване на деца от въоръжени групи, въпреки че действителната бройка вероятно е много по-висока.

Гутериш каза, че не се подават достатъчно сигнали за изнасилвания и други сексуални посегателства на деца в Афганистан заради доминиращите социални норми, страха от наказание и безнаказаността.

Коментари

  1. 2019.10.04 | 10:03

    какво стана с американската демокрация там???/ нали демокрация отидоха да правят. няма ли да има правата на жените, правата на малцинствата, на религиите, на децата, на педалите. гей паради няма ли да има????

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Одобрявате ли искането за импийчмънт на Доналд Тръмп?

Избрано от Интернет