Пластмасовите отпадъци се превръщат в "камъчета"

Някои пластмасовите отпадъци могат да стоят незабелязани по плажовете в цял свят, защото приличат на "скали и камъчета", съобщи в. "Дейли мейл".

Учени откриха такива сиви камъчета по британския бряг и ги нарекоха "пиропластмаса". Те се образуват от стопена твърда пластмаса или найлон, а след това водата и вятърът ги заоблят. Дупки в тях, направени от морски червеи, подсказват, че вече може да са влезли и в хранителната верига. 

Заради съединение, с което се оцветява пластмасата, тези "камъчета" може да изпускат олово във водата, което е вредно за здравето. Открити са и следи от хром и цял набор химически добавки. Нивата на оловен хромат, използван за придаване на жълт, червен или оранжев цвят, превишават границата, въведена в ЕС през 2003 г., което показва, че пиропластмасата е по-стара. 

Учени от университета в Плимут са изследвали 165 парчета пластмасови скали и камъчета, намерени по брега в Корнуол. Още 30 такива мостри са открити в Оркни, Шотландия, в ирландското графство Кери, и северозападна Испания. Подобна пиропластмаса е намерена и във Ванкувър, което показва, че явлението не е регионално. 

"Възможно е да са широко разпространени, но липсва документация, защото приличат на естествени. Пиропластмасата трябва да има собствена класификация под шапката на морските боклуци.

Тя е източник на фини замърсяващи частици, които се отделят механично и е потенциален източник на замърсяване за организмите", уточняват учените.

Коментари

  1. 2019.08.20 | 14:46

    АКо има олово значи то прониква и в храните от найлоновите и пластмасовите опкавки. Трябва коенно преосмисляне на опаковките.

    1. 2019.08.20 | 23:39

      Защо мислиш има бум на раковите заболявания в цял свят. от както пластамасата навлезе в нашия свят, всичко се прецака. малко ми напомня на римляните и оловните им тръбопроводи.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет