Дивото къмпингуване в Шабленско произвежда над 500 тона отпадъци годишно

  • 20 юни 2019 19:46

  • 1635
  • 3
Дивото къмпингуване в Шабленско произвежда над 500 тона отпадъци годишно
© Pixabay

Още в началото на сезона плажовете в община Шабла са окупирани от каравани и автомобили, паркирани върху дюните в защитените територии. Освен това нерагламентирано къмпингуващите „произвеждат" над 500 тона отпадъци годишно, които общината трябва да почиства за собствена сметка.

Кметовете очакват промените в Закона за Черноморското крайбрежие да бъдат приложени още следващия сезон. По силата им, палатки, кемпери и каравани ще се разполагат само в изрично определени зони, а поставянето на плажни принадлежности върху пясъчните дюни ще бъде забранено.

Плажът Крапец - Север се простира върху територия от 600 декара, която попада в Натура 2000 заради естествените дюни, специфичната растителност и птичи местообитания. Природните дадености привличат хиляди туристи. Парадоксалното в случая е, че държавата не е поставила нито една указателна табела, че територията е защитена.

Чистота обаче струва около 100 хиляди лева годишно на общината за ежедневното събиране и извозване на боклука.

"И разходът е изцяло за сметка на община Шабла и за жителите, от които се събират тези такси", заяви пред БНТ Мариян Жечев, кмет на община Шабла.

Единственият приход за общината е 4000 лева за целия сезон от двамата наематели на капанчетата край плажа. Кметът очаква с нетърпение промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие да влязат в сила.

"Считаме, че за последно лято свободното къмпингуване ще бъде незаконно, но не забранено или обратното, а не някой да застане на първа линия, да стои цяло лято и никой друг да не може да отиде там", каза още Жечев.

По думите на кмета по-тежката работа - определяне на зони и съответни такси, които да компенсират общините, предстои в следващите 6 месеца.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1635 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Александър

2019.06.22 | 17:06

3

Произвежда ви майката на вас, поредната продажна медия. Вие сте 500 тона боклуци.

стефан евлогиев

2019.06.21 | 00:18

2

Да не си изхвърпят и колите къмпигуващите ?

2019.06.20 | 19:49

1

Хахаха, 30 камиона няма да стигнат май

Добави коментар

Водещи новини