Глобалното затопляне топи ледниците по-бързо, отколкото се предполагаше

  • 08 април 2019 20:15

  • 2219
  • 0
Глобалното затопляне топи ледниците по-бързо, отколкото се предполагаше
© Pixabay

Ледниците на нашата планета се топят с много по-бързи темпове, отколокото се предполагаше досега, като всяка година губят по 369 милиарда тона от масата си, предаде Асошиейтед прес.

Най-всеобхватното изследване на ледниците, осъществявано някога установи, че хиляди покривки от сняг на сушата, компресирани в лед, се топят с 18 процента по-бързо, отколкото международен екип от учени беше изчислил през 2013 година.

Днешните световни ледници се топят пет пъти по-бързо в сравнение с 60-те години на миналия век. Този ускорен процес се дължи на глобалното затопляне на климата, като добавя допълнителни количества вода в и без това повишаващото се ниво на океаните.

"За последните 30 години почти всички региони по света са започнали едновременно да губят ледена маса", изтъкна авторът на изследването Майкъл Земп, директор на Свтовната служба за наблюдение на ледниците към университета в Цюрих.

Най-бързо свиващите се ледници се намират в Централна Европа, Кавказ, Западна Канада, САЩ, и Нова Зеландия. Те губят средногодишно над 1 процент от масата си . При този темп на топене, тези образувания ще изчезнат до края на века, предупреждават учените.

Измерванията били направени чрез сателитни измервания на 19 000 ледника. От направеното проучване проличало, че Югозападна Азия е единственият от 19-те изследвани региона, където ледниците не се топят. От 1961 година насам, светът е изгубил 10,6 трилиона тона лед и сняг. 

БТА
2219 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини