Затлъстяването, недохранването и климатичните промени са трите лица на една и съща заплаха

  • 28 януари 2019 17:43

  • 474
  • 0
Затлъстяването, недохранването и климатичните промени са трите лица на една и съща заплаха
© Pixabay

Затлъстяването, недохранването и климатичните промени са трите лица на една и съща заплаха за човечеството и трябва да се води борба с тях в целия свят, увериха специалисти, цитирани от Франс прес.

Тези три злини имат общи задвижващи механизми - силни търговски интереси, недостатъчен политически отговор и липса на мобилизация в обществото. В резултат решенията също трябва да са общи, смятат специалисти от университета в Окланд, Нова Зеландия, университета "Джордж Вашингтон" в САЩ и Световната федерация за борба със затлъстяването.

Заключенията са въз основа на публикуваните неотдавна в сп. "Лансет" резултати от изследване за връзката между храненето и околната среда. Авторите на изследването препоръчват да се намали два пъти консумацията на червено месо и захар и да се удвои консумацията на плодове, зеленчуци и ядки.

В нов доклад, над който са работили 43-има специалисти от 14 страни, се заключава, че през последните две десетилетия затлъстяването, недохранването и климатичните промени са преценявани поотделно и че мудността на политическите отговори е неприемлива. В доклада се посочва също, че производството на храни, земеделските политики, начините на транспорт и урбанизацията са отделни брънки в една и съща верига, която задушава човечеството и планетата. Затлъстяването и недохранването вероятно ще бъдат повлияни значително от климатичните промени, отбелязват специалистите. Екстремни климатични феномени, като суша, могат да лишат от храна някои популации хора и същевременно да повишат цените на плодове и зеленчуци.

Последвайте канала на

БТА
474 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини