Антониу Гутериш: Вървим бавно и не в правилна посока по въпроса за климатичните промени

  • 03 декември 2018 13:25

  • 536
  • 1
Антониу Гутериш: Вървим бавно и не в правилна посока по въпроса за климатичните промени
© gettyimages

Изобщо не вървим в правилната посока за ограничаване на климатичните промени, които стават по-бързо от нас. Това предупреди генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно, цитиран от Франс прес.

"Макар да сме свидетели на опустошителни последици за климата, предизвикващи хаос по целия свят, все още не правим достатъчно, не вървим достатъчно бързо", каза Гутериш през втория ден от 24-ата конференция на ООН за климата (COP24) в Катовице.

"Климатичните промени напредват по-бързо от нас и трябва да наваксаме закъснението си колкото се може по-бързо, преди да е станало твърде късно", настоя генералният секретар на ООН. Той предупреди, че "за много хора, региони и дори държави това вече е въпрос на живот и смърт". Затова е "трудно да се разбере защо ние, заедно, се движим толкова бавно, и дори в погрешната посока", добави Гутериш.

Лидери от цял свят пристигат за официалното откриване на конференцията за климата в Катовице днес, допълва БТА. През деня пред участниците ще говори и президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Очаква се двуседмичната конференция в Катовице да излезе с решение как правителствата да докладват за усилията си за намаляването на парниковите емисии и да задържат глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий, както беше договорено през 2015 г. в Париж.

Днес страната домакин Полша ще предложи декларация за "справедлив преход" от въглищата - основния ѝ енергиен източник - като се вземе под внимание положението на хората, работещи във въгледобивния сектор.

Критиците казват, че декларацията трябва да покрива по-широко всички аспекти на прехода от изкопаеми горива към зелена енергия.

Мая Йорданова
536 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
изобщо не вървите на никъде малограмотници

2018.12.03 | 14:59

1

Никога светът не се е управлявал от толкова неграмотни и лицемерни чиновници. Не виждат и не им изнася да видят реалните проблеми в основата на упадъка на човечеството, а парфюмират мръсотията!

Добави коментар

Водещи новини