Китай клонира пет маймуни за изследване

Учени от Китай са клонирали пет маймуни от макак с редактирани гени с цел да подпомогнат изследването на смущения в биологичния часовник, свързани с проблеми в съня, съобщават Ройтерс и ДПА, позовавайки се на агенция Синхуа и публикация в местното англоезично издание "Нешънъл сайънс ривю".

Това е първото клониране на няколко маймуни за биомедицински изследвания, като за целта е използван индивид с редактирани гени. Клонингите са родени в шанхайския Институт по неврология към Китайската академия на науките.

За донор е избран млад мъжки индивид, чиито гени са редактирани, за да се предизвика разстройство на съня. Неговите фибробласти са използвани, за да бъдат клонирани пет маймуни.

Постижението на китайските учени открива нови пътища в изследването и търсенето на лечение за подобни смущения при хората, свързани с проблеми като депресия и невродегенеративни заболявания, отбелязва "Чайна дейли".

Клонираните маймуни вече проявяват признаци на негативно поведение, в това число разстройства на съня, повишени нива на тревожност и шизофренно поведение.

От Синхуа отбелязват, че програмата под надзора на комисията по етика на института е в съгласие с международните етични стандарти за животински изследвания.

Миналата година китайски учени оповестиха раждането на първите клонирани маймуни Чжун Чжун и Хуа Хуа след прилагането на същата техника, довела до появата на бял свят на овцата Доли преди около 20 години, припомня ДПА.

При петте клонирани маймуни в Шанхай е използван същият метод, известен като ядрен трансфер на соматични клетки. За разлика от Чжун Чжун и Хуа Хуа, за създаването на които са използвани клетки от абортиран зародиш, петте животни са клонирани от индивид, чийто ген BMAL1 е нокаутиран, за да се предизвика разстройство в биологичния часовник.

Коментари

  1. 2019.01.24 | 10:51

    Мале, мале щом вече клонирането е етично и не е новина, не ми се мисли...

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Анализи

още

Анкета

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Избрано от Интернет