Бивш португалски министър бе избран за генерален директор на Международната организация по миграция към ООН

  • 29 юни 2018 18:37

  • 601
  • 0
Бивш португалски министър бе избран за  генерален директор на Международната  организация по миграция към ООН
© Getty (архив)

Бившият португалски министър Антониу Виторину бе избран днес за генерален директор на Международната организация по миграция (МОМ) към ООН, предаде АФП.

Той ще встъпи в длъжност на 1 октомври тази година. Гласуването продължи близо пет часа, като американският кандидат Кен Айзъкс бе елиминиран. Постът бе заеман от американци от създаването на МОМ през 1951 г. с едно изключение през 60-те години, отбелязва АФП.

Така Виторину, на 61 години, ще стане едва вторият генерален директор на МОМ, който не е американец. Той е бивш европейски комисар по правосъдието и вътрешните работи, а също така и президент на мозъчния тръст "Наша Европа" през последните седем години, припомня АП.

МОМ разполага с повече от 10 000 служители в офиси в повече от 150 държави. Дейността й се състои в предоставянето на хуманитарна помощ на мигранти, регистрирането на смъртни случаи на имигранти в Средиземно море, оказването на помощ при настаняването на мигранти в приели ги на своя територия страни, а понякога и връщането им у дома.

Последвайте канала на

БТА
601 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини