Ню Йорк таймс: Продължава ескалацията между Кремъл и Запада

  • 30 март 2018 09:41

  • 2069
  • 2
Ню Йорк таймс: Продължава ескалацията между Кремъл и Запада
© gettyimages (архив)

САЩ си запазват правото на ответна реакция срещу предприетите вчера руски мерки, аналогични на санкциите, наложени на Москва в понеделник от Вашингтон и западни страни във връзка с отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал в Солсбъри, пише френският в. "Паризиен". Според говорителката на Държавния департамент на САЩ експулсирането на американски дипломати е неоправдано и Москва не трябва да се представя като жертва, отбелязва "Паризиен".

Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че реакцията на Кремъл е отговор на абсолютно неприемливите според него действия срещу Русия и на изключително силния натиск на САЩ и Великобритания, използващ случая Скрипал като предлог, отбелязва британският в. "Гардиън". Руският първи дипломат обвини Великобритания, че се подиграва с международния закон и заяви, че Москва е поискала среща на изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

Кризата, свързана с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия Скрипал, повиши напрежението между Запада и Кремъл до най-високата точка от десетилетия и принуди европейски страни като Германия, които обикновено избягват сблъсъци с Москва, да изберат страна, пише в. "Ню Йорк таймс", който припомня, че според Великобритания използваната отрова е руско нервнопаралитично вещество, създадено от учени от съветската епоха.

Генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно предупреди, че конфронтацията между Изтока и Запада излиза извън контрол и я сравни със Студената война, но без предпазните мерки и каналите за комуникация, създадени преди разпадането на СССР през 1991 година. Разрастващата се криза засили и натиска върху президента на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския, който избягваше да отправя критики срещу руския си колега Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975. Той не спомена експулсирането на американски дипломати във вчерашната си реч в Охайо, а отговорът на Белия дом беше даден часове по-късно, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Владимир Джабаров, заместник-председател на комисията по външна политика към Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) заяви, че Тръмп е бил принуден да експулсира руските дипломати под натиска на противници на Кремъл, недоволни от решението на президента да поздрави Путин за преизбирането. Това показва, че руският политически елит все още се надява, че Тръмп иска да заеме по-мека позиция към Москва, пише "Ню Йорк таймс".

Руски политици и контролирани от държавата медии отдавна се придържат към идеята, че Тръмп е приятел на Москва и би искал да подобри отношенията, но е подложен на натиск да заеме твърда позиция от предполагаема мрежа от скрити сили, враждебни към Русия и често лоялни към предишни американски правителства. Доверието в президента обаче беше сериозно подкопано от решението на САЩ да подкрепят британските обвинения срещу Москва във връзка с аферата Скрипал, посочва "Ню Йорк таймс".

Решението за експулсиране на американски дипломати продължава започналата през март ескалация на напрежението между Москва и Запада, пише в. "Вашингтон пост". "Експулсирането на 60 дипломати е аналогична мярка, но затварянето на консулството в Санкт Петербург е асиметрично", заявява Александър Габуев, анализатор в московския Център Карнеги и бивш външнополитически кореспондент на в. "Комерсант". "Аналогичен отговор щеше да бъде затваряне на консулството във Владивосток", подчертава той.

Последвайте канала на

БТА
2069 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
х

2018.03.30 | 18:24

2
много закъсня запада. Кремъл бая бели направи, трябваше по рано до ги натиснат
дуци

2018.03.30 | 15:11

1
НЕ Е КЪСНО ДА ТЕ НАТИСНА ДОКАТО ТЕ СПЪЦАМ

Добави коментар

Водещи новини