През 2040 г. едно от всеки четири деца ще изпитва недостиг на вода

  • 23 март 2017 06:53

  • 4694
  • 1
През 2040 г. едно от всеки четири деца ще изпитва недостиг на вода
© Getty Images

До 2040 г. близо една четвърт от децата по света ще живеят в региони с оскъдни водни ресурси, предупреди Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), цитиран от Франс прес.

Документът, публикуван вчера по повод на Световния ден на водата, посочва, че поради нарастването на населението и търсенето на вода, комбинирани с ефектите от затоплянето на климата, до 20 години близо 600 милиона деца ще живеят в райони със силно ограничени ресурси от питейна вода. Над 36 страни са изправени днес пред проблеми в снабдяването с питейна вода, отбелязва докладът.

Всеки ден повече от 800 деца на възраст под 5 години стават жертва на разстройства, дължащи се на лоши санитарни условия и недостиг на питейна вода, подчертава докладът. Според УНИЦЕФ конфликтите и сушата водят до недостиг на питейна вода в някои части на Нигерия, Сомалия, Южен Судан и Йемен. 1,4 милиона деца са изложени на непосредствена опасност от гладна смърт.

Само в Етиопия 9 милиона души няма да имат достатъчен достъп до питейна вода тази година, според оценки на УНИЦЕФ.

"Водата е абсолютно необходима, без нея няма растеж", подчерта изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк. "Децата, които нямат достъп до питейна вода, са изложени на по-голям риск да умрат в ранна възраст и през цялото си детство са изложени на опасността да станат жертви на предавани с водата бактерии, към които техните малки организми не са толкова резистентни", добави той.

Нечистата вода и липсата на пречиствателни инсталации водят и до забавяне на растежа, подчертава УНИЦЕФ. В момента от това са засегнати около 156 милиона деца на възраст под 5 години. Агенцията на ООН направи препоръки за ограничаване на ефектите на климатичните промени върху снабдяването с вода и призова правителствата да положат повече усилия за снабдяване на уязвимите общности с питейна вода.

В друг, публикуван вчера доклад на ООН, се подчертава, че рециклирането на отпадните води би помогнало за решаване на проблемите с недостига на вода, както и за защитата на околната среда.

Последвайте канала на

БТА
4694 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FM

2017.04.05 | 23:17

1
Излиза нова фирма за бутилирана вода.

Добави коментар

Водещи новини