До 2018 г. да се подобри ситуацията със сирийските бежанци, разчита ООН

  • 30 март 2016 09:15

  • 704
  • 0
До 2018 г. да се подобри ситуацията със сирийските бежанци, разчита ООН
© GettyImages/Gulliver

Участниците в започващата днес в Женева конференция за сирийските бежанци ще се опитат на първо място да намерят начини за подпомагане на най-уязвимата част от тях.

Това заяви пред ТАСС преди началото на форума говорителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците Ейдриън Едуардс, предаде агенцията.

"Конференцията има голямо значение за разработка на необходимите нови стъпки спрямо най-уязвимата част от сирийските бежанци - каза той. - Във всяка група бежанци близо 10 на сто обикновено са най-уязвими. Това са хора, които имат нужда от специален подход, от нови решения, различни от стандартния начин за интеграция в едно ново общество."

По данни на Върховния комисариат, в съседните със Сирия страни са намерили подслон около 4,8 милиона сирийци.

Запитан за евентуални конкретни ангажименти на държавите за настаняване на бежанците, Едуардс сподели "очаквания да бъдат огласени някои конкретни ангажименти, макар че това е задача най-вече за следващите етапи". Върховният комисариат разчита "до 2018 г. да види съществено нараснал броя на настанените бежанци".

Решаването на проблема със сирийските бежанци "е амбициозна задача с оглед твърде сложния международен контекст на въпроса за бежанците и мигрантите като цяло", призна Едуардс, цитиран от БТА. Той съобщи, че днешният форум е сред поредицата от прояви, предвидени за 2016 г. за разработване на съвместни международни действия с цел подобряване на ситуацията с бежанците.

Последвайте канала на

704 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини