Броят на засегнатите от наводнения ще се утрои

  • 05 март 2015 11:22

  • 1492
  • 1
Броят на засегнатите от наводнения ще се утрои
© Getty Images/Guliver

Броят на хората засегнати от наводнения, ще се се утрои в следващите 15 години сочи анализ, цитиран от Би Би Си и БТА.

Причините са помените в климата и увеличаването на населението на Земята, смятат от Институтът за световните ресурси. Центърът казва, че това е първият публичен анализ на всички световни данни за настоящи и бъдещи рискове от речни наводнения.

Според доклада около 20 млн. души са изложени на риск от наводнения в този момент. Според новата оценка обаче тази цифра може да нарасне на около 50 млн. души само за 15 години, като разходите за световната икономика биха били около 340 млрд. паунда.

Голяма част от тези наводнения се дължат на климатичните промени и на социално-икономическото развитие.

Според Червения кръст почти половината от природните бедствия, с които е трябвало те да се справят през миналата година, са били причинени от наводнения.

Природни бедствия като суши, наводнения, земетресения и опустошителни бури причиняват на света икономически загуби от средно 250-300 млрд. долара годишно, твърди пък публикуван вчера доклад на службата на ООН за намаляване на риска от бедствия.

По оценки на ООН, при годишни инвестиции от 6 млрд. долара в усилията за намаляване на риска от природни бедствия може да се спестят на света загуби от 360 млрд. долара през следващите 15 години.

Докладът беше публикуван две седмици преди Третата световна конференция на ООН за намаляване на риска от природни бедствия, която ще се състои в японския град Сендай от 14 до 18 март.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1492 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.03.12 | 12:37

1
Това е следствие от алчноста на малка част от хората на планетата(10-15% милирдери).

Добави коментар

Водещи новини