Руски медии: Приключва ли войната в Донбас?

  • 13 февруари 2015 09:21

  • 2176
  • 5
Руски медии: Приключва ли войната в Донбас?
©

Вчерашната среща на "нормандската четворка" в Минск приключи с подписване на декларация за уреждане даниятана конфликта в Донбас. Взети бяха решения, които може да сложат край на войната. Естествено, ако се изпълняват, пише руският в. "Новие известия".

В преговорите участваха руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, украинският лидер Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември, френският държавен глава Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 и германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се. В подробен репортаж от Минск "Комерсант" твърди, че Порошенко "известно време" е настоявал в приетия "Комплекс от мерки за изпълнение на Минските споразумения" да се включи текст за разполагане на миротворци, "но не е бил чут". Документът според вестника показва, че преговорите "са изисквали големи компромиси". Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 "тази нощ и тази сутрин направи всичко, каквото искаше", пише обаче кореспондентът и нарича срещата "триумфална дипломатическа победа", каквато днешният руски лидер "навярно не е имал изобщо". "Той имаше по-скоро военни" победи, допълва авторът на "Комерсант".

"Московский комсомолец" изтъква, че Путин и Порошенко "по абсолютно различен начин" са коментирали новите договорености за мир между Киев и сепаратистите, подписали вчерашното споразумение. Руският лидер акцентира върху пълното спиране на огъня, изтеглянето на тежките оръжия, признаването на новата разделителна линия между войските, формирана след настъпление на опълченците, и "трайното политическо уреждане", включващо и конституционна реформа. Порошенко пък нарече ключови точките за изтегляне на всички чуждестранни военни формирования, военна техника и наемници, за териториалната цялост на Украйна и за провеждане на местни избори според украинските закони.

Като цяло подписаното споразумение отразява и руските, и украинските предложения - с подкрепата на Берлин и Париж "играта на нерви" приключи що-годе наравно, обобщава вестникът. Западните лидери също дадоха различни оценки за преговорния резултат, допълва той. Оланд, който симпатизира на Путин, говори за глобално споразумение за спиране на огъня и политическо уреждане на кризата, а по-предпазливата и недоверчива Меркел само "се надява" конфликтът да бъде решен по мирен път, без да си прави "прекомерни илюзии", цитира двамата държавници "Московский комсомолец".

Новото споразумение не включва решение "по най-проблемната засега точка - Дебалцево" в Източна Украйна, където според сепаратистите техни сили са обкръжили войскова групировка на Киев, отбелязва пред "РБК дейли" Арно Дюбиен, шеф на Френско-руския аналитичен център "Обсерво". Докато влезе в сила обявеното примирие (в полунощ на 15 февруари 2015 г.), явно се очакват най-ожесточени боеве и в Дебалцево, и другаде. Ако се стигне до 200-300 жертви за коя да е страна, това ще провали започналия мирен процес и за жалост подобно развитие е твърде вероятно, прогнозира експертът.

"Нормандската четворка" даде надежда, но не спря войната, пише в заглавие "Независимая газета", според който "съдбата на Минск-2 се решава в битките край Дебалцево". В Минск бе постигната "победа на общия знаменател", но "взаимните претенции" на участниците все още са факт, "затова осъществяването на договореностите е под много голям въпрос", коментира руският аналитик Владислав Белов. Според него занапред "САЩ ще задълбочават конфликта, година или две ще имат интерес от това, а Европейският съюз ще се опитва да го решава".

"Меркел и Оланд трябва да се научат да отделят провокациите от реалната ситуация в региона. Колкото повече им стигнат силите на Берлин и Париж да обясняват на партньорите си в САЩ и ЕС, че те не бива със същата твърдост, както преди, да реагират на провокации откъм двете страни, без да търсят причините, толкова по-успешно ще се реализира Комплексът от мерки", казва експертът. Той нарича примирието "крехка конструкция"; "ако Брюксел отново реши да наложи санкции на Русия, това ще е първият удар срещу тази конструкция", добавя наблюдателят.

Повечето украинци са за мирно решаване на конфликта в Донбас, сочат цитирани в "Росийская газета" данни от проучване в Украйна през януари-февруари т. г., необхванало обаче сепаратистките зони. Според анкета на "Рисърч енд брандинг груп", 61 на сто от жителите на страната подкрепят стремежа към мирно решение, 29 процента са за силов сценарий, а 10 на сто не дават отговор.

Путин, Меркел, Оланд и Порошенко "използваха шанса" и "цяла нощ твориха история", цитира московският официоз коментар на Константин Косачов, който оглавява външнополитическия комитет на Съвета на федерацията, горната камара на руския парламент. Засега обаче няма твърди основания да сме убедени, че успехът е окончателен. "Партията на войната" не е изчезнала. По думите на Косачов, в Украйна има доста влиятелни сили и хора, крайно заинтересовани конфликтът да продължи, добавя "Росийская газета".

Последвайте канала на

БТА
2176 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
istinata

2015.02.19 | 21:31

5
А когато на Майдана се стреляше по хората "на месо" в името на "демокрацията" никой не взе страната на невинните жертви на "украйнската революция", но украйнците чак сега ще видят какво са десни сили,запад САЩ,и така наречената демокрация. Нека ги оставим да си чупят главите, Бог да прости загиналите в тази нелепа война спретната от САЩ и запада със съдействието на шепа украйнски политици с продажни души.Съвременните лидери на света са безотговорни същества,затова има локални войни, бедности и мизерия и цяло чудо ще е ако планетата не пламне от трета световна война.

2015.02.19 | 21:31

4
2:0 за Русия. На русофобите им се пука жлъчката от безсилие. Хахахахах.

2015.02.19 | 21:30

1
ХОРАТА КОИТО УБИВАТ МИРНИ ГРАЖДАНИ СА ТЕРОРИСТИ, РУСИЯ ТРЯБВА ДА ГИ ТРЕТИРА КАТО ТЕРОРИСТИ И ДА СПАСИ ЕВРОПА!

2015.02.19 | 21:31

3
Ти от мавзолея ли говориш бе селсми цървул?

2015.02.19 | 21:30

2
По голям Терорист от Русия НЯМА!!!!!!!!!!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини