САЩ ще завършат изтеглянето си от Нигер до средата на септември

  • 21 май 2024 10:55

  • 460
  • 2
САЩ ще завършат изтеглянето си от Нигер до средата на септември
© Getty images (архив)

Американските военни части, на които управляващата в Нигер хунта нареди да напуснат страната, ще завършат изтеглянето си до средата на септември, съобщи АП, като се позовава на Пентагона и министерството на отбраната на западноафриканската страна, предаде БТА.

Графикът на изтеглянето е бил договорен на четиридневни разговори между представители на двете военни министерства в столицата на Нигер Ниамей, се казва в съвместно изявление на двете страни.

Решението на Нигер да изгони американските сили е удар върху военните операции на САЩ в Сахел, обширен регион южно от Сахара, където действат групи, свързани с Ал Кайда и „Ислямска държава“.

Разривът във военното сътрудничество дойде след свалянето на демократично избрания президент на страната през миналия юли от разбунтували се военни.

Хунтата в Нигер отмени военно споразумение със САЩ

Няколко месеца по-късно управляващата хунта поиска френските сили да напуснат и се обърна към руската наемническа групировка „Вагнер“ за съдействие в сферата на сигурността.

Руски военни инструктори пристигнаха в Нигер

През октомври Вашингтон официално обяви идването на военните на власт за преврат, с което влезе в сила американското законодателство, което ограничава военната подкрепа и помощта, които може да предоставя на Нигер.

Около 1000 американски военнослужещи все още се намират в Нигер, предимно във военновъздушна база близо до град Агадес на около 920 км от столицата.

Доскоро Вашингтон смяташе Нигер за ключов партньор и съюзник в регион, който преживя вълна от преврати през последните години. САЩ инвестираха милиони долари в базата в Агадес, която имаше ключово значение за американските контратерористични операции в Сахел. Вашингтон вложи и стотици милиони долари в обучение на армията на Нигер от началото на операциите си там през 2013 г.

Пентагонът съобщи, че САЩ засега ще прехвърлят повечето си военнослужещи в съседен Чад. През следващия месец обаче се очаква да бъдат възобновени разговорите за предоговаряне на споразумението, което позволява разполагането на американски военни в Чад.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
460 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:51

2
❤️ Г­­­о­­р­­е­­щ­и­ ­­м­о­­м­и­ч­е­­­т­­а­­­ ­­­в­­и­­­ ­­­о­ч­а­­­к­­­в­­­а­­­т ­­-­ X­1­8­­­.­­­F­­U­­­N
Ха, ха, ха

2024.05.21 | 15:00

1
С ДВЕ ДУМИ ВЪН АМЕРИКАНСКИЯ ОКУПАТОР! ДАНО КАТИЛА ПУКНЕ СКОРО! АМИН.

Добави коментар

Водещи новини