Три западноафрикански страни, управлявани от хунти, заявиха, че излизат от ЕКОВАС

  • 29 януари 2024 09:05

  • 2006
  • 4
Три западноафрикански страни, управлявани от хунти, заявиха, че излизат от ЕКОВАС
© Getty images (архив)

Нигер, Мали и Буркина Фасо, които са управлявани от военни хунти, заявиха днес, че незабавно излизат от Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС), предаде Ройтерс.

ЕКОВАС призовава трите страни да се завърнат към демократично управление.

Решението на трите страни бе обявено в съвместно изявление, излъчено по националните им телевизии. То е удар по усилията за регионална интеграция на ЕКОВАС, отбеляза Ройтерс, като припомня, че членството на всяка от трите страни в организацията бе замразено след военните преврати.

Регионалната организация е казвала, че не признава правителствата на военните, като е изтъквала, че вече няма да толерира военни преврати.

Въпреки това ЕКОВАС заяви днес, че е готова да участва в търсенето на "договорено решение" на ситуацията с изтеглянето на Мали, Нигер и Буркина Фасо.

Трите страни са "важни членове на организацията", която "остава ангажирана с намирането на договорено решение на политическия блокаж", създаден от изявлението за изтеглянето им, се казва в изявление на ЕКОВАС

В изявлението ЕКОВАС подчертава, че все още не е получила "официално и директно известие" за изтеглянето на Мали, Нигер и Буркина Фасо.

Около 100 руски военни са пристигнали в Буркина Фасо

В излъченото по националните телевизии изявление лидерите на трите страни заявиха, че поемат "цялата отговорност пред историята" и че действат "в отговор на очакванията, опасенията и стремежите" на народите на страните си, като взимат "суверенно решение за незабавното изтегляне на Буркина Фасо, Мали и Нигер от Икономическата общност на западноафриканските държави", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
2006 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.01.29 | 09:54

4
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
РЕСУРСИТЕ В ТАЗИ ВСЕЛЕНА СА МОИ

2024.01.29 | 09:50

3
АКО НЯКОЕ ЖИВОТНО РЕШИ ДА ГИ ПРОДАВА, ЩЕ МУ ПИ КАЯ В ЧЕРЕПА!
ГРАНИЦИТЕ НА ЕТИОПИЯ

2024.01.29 | 09:48

2
АКО СЕ НАЛАГА ОТ ВОЕННА ТОЧКА МОЖЕТЕ ДА ГИ КОРИГИРАТЕ С ДО 20 КМ. НО БЕЗ ДА СИ ИЗМИСЛЯТЕ! ПРАВАТА ЛИНИЯ Е ОРИЕНТИРОВЪЧНА. СЕЛА ГРАДОВЕ НА 2 НЯМА ДА ДЕЛИТЕ!
ПРАВЕТЕ МИСЛЕТЕ СТРУВАЙТЕ

2024.01.29 | 09:44

1
БЕЛИТЕ С ВИНЕ, ТРЯБВА ДА СЕ ЛИШАТ ОТ РЕСУРСИТЕ! ИЛИ ЩЕ УМ РЕТЕ ВСИЧКИТЕ В АФРИКА!

Добави коментар

Водещи новини