Хунтата в Буркина Фасо спря излъчването на чужди медии заради отразяването на убийства

  • 29 април 2024 14:37

  • 296
  • 2
Хунтата в Буркина Фасо спря излъчването на чужди медии заради отразяването на убийства
© Getty images (архив)

Буркина Фасо спряла излъчването на редица западни и африкански медии заради отразяването на доклад на "Хюман райтс уоч", в който армията е обвинена в убийства без съд и присъда, предадоха Ройтерс и Франс прес, като цитират изявление на Съвета по комуникации, съобщи БТА.

Това решение бе обявено след аналогични мерки срещу Би Би Си Африка и "Гласът на Америка", също заради отразяването на разследването на правозащитната организация, според което военните в Буркина Фасо са екзекутирали 223-ма селяни през февруари като част от кампания срещу цивилни, обвинени в сътрудничество с джихадистки бойци.

Съветът по комуникациите на ръководената от хунта западноафриканска държава заяви, че излъчванията на френската телевизионна мрежа ТВ5 Монд ще бъдат преустановени за две седмици, а достъпът до нейния уебсайт - блокиран. Уебсайтовете на германската телевизия "Дойче веле", на френските вестници "Монд" и "Уест Франс", на британския в. "Гардиън" и на африканските агенции АПА и Екофин са блокирани до второ нареждане, според същия източник.

Засега няма коментар от засегнатите медии.

В събота говорителят на правителството в Уагадугу Римталба Жан Еманюел Уедраого отхвърли твърденията на "Хюмън райтс уоч", определяйки ги като "високомерни". Той отрече властите да не желаят да проучат предполагаемите жестокости.

"Убийствата доведоха до започване на съдебно разследване", подчерта той, като се позова на изявление на регионален прокурор от 1 март.

Насилието в региона, подхранвано от десетилетната борба с ислямистки групировки, свързани с Ал Кайда и "Ислямска държава", се влоши след поредицата от военни преврати в региона в периода 2020-2023 г.

Буркина Фасо експулсира трима френски дипломати за "подривна дейност"

Последвайте канала на

296 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 06:54

2
❤️ Г­­­о­р­е­щ­и­ ­­­м­о­­­м­и­­­ч­­е­­­т­а­­­ ­в­­­и­­­ ­­­о­ч­а­­к­в­­­а­­­т ­-­­ X­1­8­­­.­­F­­­U­­N
и

2024.04.29 | 21:14

1
и хунтата в укропия спря всички опозиционни медии. днес спряха и телеграм. но там било демокрация, права, свободи и т.н. - такива са евроатлантическите ценности.

Добави коментар

Водещи новини