Буркина Фасо експулсира трима френски дипломати за "подривна дейност"

  • 18 април 2024 15:36

  • 235
  • 1
Буркина Фасо експулсира трима френски дипломати за "подривна дейност"
© Pixabay

Военното правителство в Буркина Фасо експулсира трима френски дипломати по обвинение в подривна дейност, заяви външното министерство на африканската страна, цитирано от Ройтерс и БТА.

Тримата представители на дипломатическата мисия на Франция са обявени за персона нон грата и имат на разположение 48 часа да напуснат страната, пише в изявлението, без да се посочват повече подробности за обвиненията срещу дипломатите. 

Според анонимен източник на Ройтерс те са били изгонени, тъй като са се срещали с представители на гражданското общество. 

САЩ експулсираха двама служители на руското посолство във Вашингтон

Засега френското външно министерство не е коментирало случая. 

Буркина Фасо се управлява от военна хунта, която дойде на власт с преврат през 2022 г. Оттогава настъпи разрив в отношенията на Западноафриканската страна и бившия ѝ колониален владетел – Франция. Уагадугу изгони френските войски, накара Париж да отзове посланика си и прекрати дейността на някои френски медии, припомня Ройтерс.

Международни правозащитни организации обвиняват хунтата в посегателства срещу свободата на словото и сплашване на критици на властта. Същевременно Буркина Фасо продължава да се бори с кризата в сигурността, предизвикана от бойци, свързани с терористичните организации „Ал Каида“ и „Ислямска държава“.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
235 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:24

1
❤️ Г­­о­­р­­­е­­щ­­и­­ ­­м­­­о­м­и­ч­­­е­­­т­­а­­ ­­в­­­и­ ­­о­­­ч­­а­­к­в­­а­­т ­-­ X­1­­8­­.­F­­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини