Русия ще предприеме ответни мерки срещу България заради експулсирането на руски журналист

  • 02 ноември 2023 12:21

  • 1029
  • 3
Русия ще предприеме ответни мерки срещу България заради експулсирането на руски журналист
© Wikimedia Commons
Слушай новината Слушай новината

Русия предупреди днес България, че ще предприеме ответни мерки заради решението на властите в София да експулсират кореспондента на в. "Российская газета" Александър Гацак по съображения, свързани с националната сигурност, предаде Ройтерс.

"Българските власти настойчиво ни намекваха, че трябва да оставим всичко това извън информационното поле", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Ситуацията се утежнява от срамния факт, че специализираните международни структури игнорират подобно отношение към професионални журналисти... Струва ми се, че това само окуражава властите в определени държави да продължават да нарушават правата на журналистите и медиите и да налагат цензура", каза Захарова на пресконференция, пише БТА.

ДАНС с официална позиция по случая с журналиста на „Российская газета“

Гацак потърси убежище в руското посолство в София, след като беше привикан от българското вътрешно министерство, отбелязва Ройтерс. Българската Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) заяви, че журналистът е напуснал вчера страната.

Гацак е работил като кореспондент на "Российская газета" в София в продължение на няколко години. Публикациите му включват и материали, които са били критични към българските власти, отбелязва Ройтерс.  

ДАНС експулсира руския журналист Александър Гацак заради шпионаж

Кореспондентът на руския вестник в Никозия Александър Гасюк беше задържан на 5 октомври от местната полиция, след което беше депортиран от Кипър. Кипърският посланик в Москва беше извикан в руското министерство на външните работи във връзка със случая.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1029 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.11.02 | 17:56

3
руски фашисти, които избиват невинни хора
Ukraina55

2023.11.02 | 15:40

2
Захарова мръсно лайно жалко вонящо,изчезваи от България жалка измет мръсна воняща пачавра изнасилена.

2023.11.02 | 14:38

1
Искате ли нови усещания в секса? Секс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много сперма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба -----> mub.me/neoix

Добави коментар

Водещи новини