Судан: ООН незабавно да прекрати политическата си мисия в страната

  • 17 ноември 2023 09:52

  • 356
  • 0
Судан: ООН незабавно да прекрати политическата си мисия в страната
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Судан поиска от ООН  "незабавно да прекрати" политическата мисия в страната (UNITAMS), заяви изпълняващият длъжността министър на външните работи Али Садек в писмо до Съвета за сигурност на ООН, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Правителството на Судан поиска от Организацията на обединените нации незабавно да прекрати мисията UNITAMS. В същото време ние бихме искали да Ви уверим, че правителството на Судан е решено да се ангажира конструктивно със Съвета за сигурност и Секретариата", заяви адек в писмо, адресирано до генералния секретар Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно.

"Целта на създаването на мисията беше да подпомогне преходното правителство на Судан след революцията през декември 2018 г.", посочи още министърът, който допълни: Работата на мисията по изпълнението на нейните цели е било разочароващо.

Запитан за решението на Судан, говорителят на Гутериш Стефан Дюжарик заяви, че писмото е било получено и разпространено до Съвета за сигурност.

На 15 април избухна война между армията на размирната източноафриканска страна и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) след седмици на нарастващо напрежение между двете сили във връзка с плана за интегриране на СБП като част от прехода от военно управление към гражданска демокрация.

ООН: Войната в Судан е прогонила над 2 милиона души от домовете им

Специалният пратеник на ООН в Судан обяви през септември, че се оттегля от поста си, повече от три месеца след като страната обяви, че той не е желан, след разногласията между силите в Судан прераснаха във война.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
356 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини