Полицията в Кения влезе в сблъсъци с протестиращи в Найроби

  • 02 май 2023 18:24

  • 513
  • 1
Полицията в Кения влезе в сблъсъци с протестиращи в Найроби
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Полицията в Кения влезе в сблъсъци с участници в антиправителствен протест в столицата Найроби по време на нова серия от демонстрации, свикани от ръководството на кенийската опозиция, съобщава БТА.

Депутати от опозицията се отправиха към кабинета на президента в централен бизнес район на столицата, за да представят петиция срещу правителството. Полицията обаче разпръсна протестното шествие със сълзотворен газ.

Протестиращите, които излязоха още сутринта, за да издигнат барикади по основните пътища в града, хвърляха камъни по полицията, която отговори със сълзотворен газ. Един автобус и един камион бяха подпалени при сблъсъците.

Много държави евакуират гражданите си от Судан

Търговията в района Кисуму, бастион на опозицията, беше парализирана заради сблъсъците.

Опозицията призовава властите да предприемат действия за справяне с високите разходи за живот и за налагането на реформи в избирателната комисия, която контролираше президентските избори, спечелени от президента Уилям Руто миналата година.

Лидерът на опозицията Райла Одинга, бивш министър-председател на Кения, отхвърли позицията на правителството, че днешните протести са незаконни, и призова привържениците си да се включат масово в тях.

Началникът на полицията забрани протестите, като изтъкна, че подобни предишни прояви на насилие са довели до безредици и грабежи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
513 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.05.02 | 18:31

1
За у Франция нищо не казвате, за сблъсаците на полицията с протестиращи.

Добави коментар

Водещи новини