Опозицията в Кения организира нови протести срещу правителството

  • 30 март 2023 16:41

  • 268
  • 0
Опозицията в Кения организира нови протести срещу правителството
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Хиляди кенийци се включиха днес в нови антиправителствени протести начело с опозиционния лидер Райла Одинга, съобщи БТА.

Опозицията обвинява президента Уилям Руто за повишаването на цените и твърди, че той незаконно е повлиял за своето избиране миналата година, въпреки че Върховният съд потвърди валидността на изборните резултати.

Одинга казва, че протестите ще продължат, докато правителството не понижи цените на основните хранителни продукти и не даде достъп до резултатите от изборите миналата година от главните компютри на избирателната комисия.

Кения с нов президент

Руто, който днес се завърна от пътуване до Белгия и Германия, остава категоричен, че демонстрациите са незаконни.

Вчера правителството предупреди, че няма да бъдат толерирани още съпроводени с насилие протести.

Американският сенатор Крис Кунс се срещна вчера с кенийския вицепрезидент Ригати Качагуа, който определи разговорите като "укрепване на връзките".

Кунс се срещна и с Одинга за разговори за "поддържане на конституцията и върховенството на закона", каза кенийският политик.

Съобщава се за четирима загинали от началото на протестите миналата седмица, при които полицията използва сълзотворен газ за разпръсване на демонстрантите. Антиправителствените протести предизвикаха ответни демонстрации срещу обекти на опозицията.

Организации на гражданското общество изразяват тревога във връзка с нарушаване на човешките права от полицията по време на протестите и призовават органите на реда да действат хуманно при изпълнението на своите задължения.

Африканският съюз призовава за спокойствие и диалог между заинтересованите страни.

Западни дипломатически мисии в Кения изразиха тревога заради насилието и нанасянето на щети на места за религиозно поклонение и на частно имущество.

Медийният съвет на Кения заяви, че по време на демонстрациите са били атакувани журналисти и че ще работи в тясно сътрудничество с полицията, за да се потърси отговорност на извършителите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
268 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини