Байдън обсъди "финансовата прозрачност" с президента на Кения

  • 15 октомври 2021 15:21

  • 275
  • 0
Байдън обсъди "финансовата прозрачност" с президента на Кения
© gettyimages

Президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в и кенийският му колега Ухуру Кениата обсъдиха "финансовата прозрачност" на среща в Белия дом, съобщава БТА.

Това е станало на фона на разкритията, че лидерът на източноафриканската страна и семейството му са укрили милиони долари в скрити офшорни сметки. Кениата е един от повечето от 330 текущи и бивши политици, идентифицирани, че притежават тайни сметки, в наскоро публикуваните Документи "Пандора".

Байдън: Задължителните ваксинации в САЩ срещу COVID-19 дават резултат

Според разследването на Международния консорциум на разследващите журналисти кенийският президент и роднините му имат около 30 милиона долара в офшорни холдинги. Кениата отрича да е нарушил закона.

Байдън не спомена директно разкритията от Документите "Пандора" преди началото на срещата в Овалния кабинет, но каза "Ффинансовата прозрачност" ще бъде един от въпросите, които ще обсъди с Кениата.

"Нашите държави споделят дълбока ангажираност към честността, уважението и справедливостта", заяви президентът на САЩ. "И аз се ангажирам с по-нататъшното подобряване на нашите връзки с Кения и държавите от Африка като цяло. Но Кения е ключът за това", подчерта Байдън.

Той обяви, че Съединените щати ще дарят на Африканския съюз 17 милиона дози от ваксината срещу COVID-19 на американската компания "Джонсън и Джонсън". Африка изостава от голяма част от света по темпа на ваксинации. Само девет страни на континента са постигнали целта на Световната здравна организация за ваксиниране на поне 10 процента от населението до края на миналия месец.

По-рано Съединените щати вече дариха 50 милиона дози на АС. Това беше първата среща на Байдън с африкански лидер, откакто стана президент на САЩ през януари.

Мая Йорданова
275 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини