Кристалина Георгиева и Джанет Йелън обсъждат в Замбия държавния дълг на африканската страна

  • 23 януари 2023 16:25

  • 270
  • 1
Кристалина Георгиева и Джанет Йелън обсъждат в Замбия държавния дълг на африканската страна
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Две от най-влиятелните личности в света в сферата на финансите са на посещение в Замбия  тази седмица, което е знак за нарастващите опасения на западните представители за ролята на Китай и други кредитори при управлението на дълга на африканската страна, съобщава БТА.

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование и министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън пристигнаха в Замбия в рамките на отделни визити, за да обсъдят ситуацията с дълга на африканската страна. Преди почти две години Лусака поиска дългът й да бъде намален, съгласно "общата рамка" - план, приет от Групата на 20-те водещи икономики. Искането на Замбия не среща обаче разбиране от страна на Китай и частните й кредитори въпреки засилващите се и все по-настойчиви призиви към тях да постигнат споразумение за дълга ѝ.

И Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование, и Джанет Йелън смятат, че огласеното през миналата година предложение за организиране на кръгла маса е възможност за постигането на напредък по въпроса за преструктурирането на държавния дълг на Замбия. 

САЩ и Русия влязоха в сблъсък в ООН по повод екстремизмa в Африка

Георгиева и Йелън са по едно и също време в Замбия по случайност, но ще проведат неофициална среща в Лусака, обяви представител на министерството на финансите на САЩ. Те ще участват и в кръглата маса, която ще бъде организирана като част от подготовката за предстоящата в Индия среща на финансовите представители на страните от Г-20. 

Управляващият директор на Международния валутен фонд, която заедно с президента на групата на Световната банка (WBG) Дейвид Малпас помогна за инициирането на кръглата маса, заяви този месец пред журналисти, че нейната цел е да бъде разрешен по-широк кръг от въпроси, свързани с управлението на дълговете и отпускането на заеми. Кръглата маса не цели да замени съществуващата "обща рамка", отбелязва Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование.

Забавянето на преструктурирането на дълга се отразява негативно на Замбия. Средният доход на нейното население се е понижил от "среден до нисък", а около 60 на сто от хората в тази африканска страна вече живеят в крайна бедност, предупреждават представители на Световната банка. 

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
270 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.23 | 22:41

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини