Джил Байдън: САЩ се ангажират да гарантират, че гласът на Африка е оценен

  • 24 февруари 2023 10:33

  • 292
  • 1
Джил Байдън: САЩ се ангажират да гарантират, че гласът на Африка е оценен
© Getty (архив)

Бъдещето на САЩ и това на Африка са взаимосвързани, а гласът на Африка и нейните лидери имат ключова роля в разрешаването на едни от най-належащите въпроси в света, каза пред ентусиазирано множество от високопоставени личности и намибийски лидери първата дама на САЩ Джил Байдън, предаде АП, цитирана от БТА.


В своето обръщение по време на обяд, организиран в нейна чест и съпроводен от колоритни музикални и танцови изпълнения, Джил Байдън сподели, че когато тя и президентът Джо Байдън са обсъждали нейното петдневно посещение на африканския континент той ѝ е казал, че борбата на Намибия срещу апартейда го е вдъхновила да говори открито – качество, което е демонстрирал още докато е бил сенатор на САЩ.

"Той си е дал сметка тогава, както и сега разбира, че нашите пътища са взаимосвързани", каза първата дама пред публика от около 200 представители на правителството на Намибия, бивши първи дами на Намибия, дипломати, представители на неправителствени организации, местни лидери, служители на ООН и други.

Джил Байдън подчерта, че промените в климата, икономическото неравенство и заздравяването на демокрацията са едни от най-големите предизвикателства, пред които е изправен света.

"Африканските гласове, лидери и иновации са ключови за справянето с най-належащите световни въпроси и постигането на целта, която всички споделяме, а именно един свободен свят", добави тя.

Първата дама похвали също и напредъка, който Намибия е постигнала в ограничаване разпространяването на ХИВ с американска подкрепа и финансиране по линия на президентска програма за спешна помощ срещу СПИН.

По-късно днес Джил Байдън посети неправителствената организация "Инициатива за надежда в Южна Африка", която работи за намаляване на бедността и глада в маргинализирани общности в региона.

"Никой от нас не може да излекува сам раните на света, но ако се обединим ще видим, че свободата и мъдростта, надеждата и състраданието също могат да преминават границите. Можем да работим заедно срещу несправедливостта", каза тя.

САЩ дават 55 млрд. долара на Африка

 

Валери Зайцев
292 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.02.24 | 13:07

1
Кажи на джо да се пенсионира

Добави коментар

Водещи новини