Египет бори инфлацията с намален хляб

  • 16 януари 2023 16:34

  • 286
  • 1
Египет бори инфлацията с намален хляб
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Египетските власти започват да продават хляб с отстъпка на хората, които не са включени в програмата за субсидии, предаде Ройтерс, като се позова на министъра на продоволствието Али Мосели.

Хората ще могат да купуват хлебчета с тегло от 90 грама посредством специални предплатени "дебитни карти", обяснява той. Цената тепърва ще уточнява, но ще бъде под 1 египетска лира (0,03 долара). Пробният период на програмата започва в сряда.

Египетските власти вече осигуряват субсидиран хляб над 70 милиона от жителите на страната, които са общо 104 милиона. Новото решение ще увеличи обема на хляба, продават от властите с 10 процента, посочва Мосели.

Войната в Украйна се отрази тежко на Египет, който е силно зависим от вноса на храни, и доведе до срив на лирата, ръст на инфлацията и невъзможност стоките да бъдат освободени от пристанищата. МВФ дори осигури на страната помощ от 3 милиарда долара, за да облекчи ситуацията, предаде БТА.

Унгария е новата гореща инфлационна точка в ЕС

Частните вносители и мелници пред последните месеци не са в състояние да плащат за доставеното зърно, което чака по пристанищата, а това вдигна драстично цената на хляба и брашното.

В опит да облекчи положението държавният закупчик на зърно започна да им продава брашно и зърно посредством новосъздадена стокова борса.

Цветелина Кирилова
286 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.16 | 18:22

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини