Унгария е новата гореща инфлационна точка в ЕС

  • 09 ноември 2022 13:27

  • 578
  • 2
Унгария е новата гореща инфлационна точка в ЕС
© pixabay

Унгария, която отбеляза най-голямото увеличение на разходите за храна в Европейския съюз, се превръща в нова гореща инфлационна точка сред 27-те държави членки на блока.

Унгарското правителство обяви в сряда, че разширява ценовите тавани, наложени досега на пет основни хранителни продукти, за да включи в тях и яйца и картофи, съобщава Блумбърг. Това става факт, след като данните показаха, че годишният ръст на цените в страната се е увеличил през октомври до 21,1% на годишна база. По този начин Унгария се доближава до трите балтийски държави, които са с най-високата инфлация в ЕС.

Инфлацията е "най-големият проблем" в Унгария, заяви началникът на кабинета на премиера Орбан - Гергели Гуляс пред репортери след правителствено заседание в сряда. Цените на дребно на яйцата и картофите ще бъдат ограничени до нивата си от 30-ти септември, каза още той, предаде БТА.

Ръстът на цените на храните, в допълнение към увеличаващите се разходи за комунални услуги, стои зад растящата инфлация в Унгария. Цените на енергията за домакинствата се повишиха с 64% годишно, докато разходите за храна се повишиха с 40%, което е повече от два пъти спрямо средното за ЕС. Цените на хляба, сиренето и яйцата почти са се удвоили през изминалата година, като теи на яйцата са се повишили с 92% спрямо същия период на 2021 г.

Нарастващите разходи удариха и хотелиерския бизнес, включително луксозния ресторант Bobo в Будапеща, управляван от Гергели Харис, който вдигаше цените толкова много пъти напоследък, че вече не си спомня последното увеличение.

"В миналото внасяхме храна от чужбина поради съображения за качество", каза Харис, който управлява семейния ресторант. "Сега това е заради цената. Разликата е зашеметяваща", оплака с той.

Инфлацията в Унгария вероятно ще достигне годишен връх от 25% до края на годината, посочи в понеделник пред Inforadio министърът на икономическото развитие Мартон Наги.

Увеличението кара правителството на премиера Виктор Орбан да разшири въведените през изминалата година тавани на цените, които включват също така основни хранителни продукти като олио за готвене, както и битова енергия, бензин и дори ипотечни лихви.

Правителството се бори с повишенията на цените, отчасти подклаждани по-рано тази година от собствения правителствен пакет от предизборни стимули. Цените също така бяха повлияни от тежка суша, която ограничи реколтата в Унгария, и извънредни данъци, наложени на търговците на дребно.

Инфлацията може да се превърне в постоянен феномен в Централна и Източна Европа

В допълнение към опасенията за инфлацията, растежът на цените изглежда ще се утвърди в цялата икономика, като високият ръст на заплатите също подхранва негативната тенденция. Базисната инфлация, която изключва нестабилните колебания в цените на храните и енергията, всъщност дори беше по-висока от водещата инфлация, нараствайки през октомври с 22,3% на годишна база.

Следващата година Унгария е изправена пред комбинация от рецесия и инфлация, стабилизираща на високи нива, каза Рафаела Тенкони, икономист в Wood & Co., в доклад, публикуван във вторник.

Това може да принуди централната банка на страната да запази основния си краткосрочен лихвен процент на най-високото за ЕС ниво от 18% до средата на следващата година, посочи още тя.

Някои местни ресторанти вече затвориха поради увеличените режийни и разходи за храна. В ресторанта Bobo, която обслужва по-заможни клиенти, Харис пък обмисля идеята да замени цените във форинти с цени в евро, за да изглеждат по-малко плашещи.

Последвайте канала на

Калина Христова
578 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
НОВИНАРСКИ К У Р В И

2022.11.09 | 13:44

2
Поредната соросоидна пропаганда. А у нас колко е инфлацията? Истинската, не официалната.
Кремълският Чикатило

2022.11.09 | 13:41

1
❤️Здравейте) Казвам се Вова, на 72 години съм, но се пиша на 70) Гей секс модел 40+) Обичам да събирам руZките земи и да помпам Орбан) Моля, оценете усилията ми за световен мир на ➤ kremlin.ru

Добави коментар

Водещи новини