В Египет започва ваксинацията на студенти срещу COVID-19

  • 28 септември 2021 13:56

  • 351
  • 0
В Египет започва ваксинацията на студенти срещу COVID-19
© Getty (архив)

В очакване на новата академична година, която започва на 9 октомври, в Египет започва ваксинацията срещуCOVID-19 на обучаващите се в университетите и висшите институти, съобщава онлайн изданието на списание "Иджипт тудей", цитирано от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27657


Здравният министър Хала Зайед обяви, че имунизацията на студентите ще се извършва в 1100 пункта на територията на цялата страна, като 270 от тях са пригодени за целта младежки центрове.

По време на среща с представители на египетското Министерство на здравеопазването и ръководители на болници Зайед настоя за създаване на организация, при която студентите да получават SMS с датата и мястото за ваксинация до 24 часа след онлайн регистрацията им. По думите ѝ в младежките центрове регистрация може да се направи и на място. Всички обучаващи се в египетски университети ще получат безплатен ваксинационен сертификат с QR код.

Скоро се очаква да започне да функционира мобилното приложение "Египетски здравен паспорт", в което ваксинационният статут ще бъде обозначаван с цветове. Зелено - за завършен цикъл на имунизация, жълто - за една поставена доза и червено - за липса на ваксинация.

През пролетта северноафриканската държава обяви, че планира да ваксинира четиридесет милиона души до края на 2021 година. Според последните данни, до момента ваксина са получили тринадесет милиона.

Във ваксинационния център на Александровска болница се поставя и трета доза срещу COVID-19

702 са новите случаи на COVID-19 в Египет в понеделник, според официалната статистика, с което общият им брой от началото на пандемията достига 302 327. Починалите след заразяване с коронавируса за последното денонощие са 37, общо - 17 224. 588 души са изписани от болница, с което общият брой на оздравелите става 255 059.

"Страната преминава през четвъртата вълна на пандемията, като броят на новите случаи дневно е десет пъти по-голям от този в края на месец юли", пише онлайн изданието "Иджипт индипендънт". Според здравното министерство официалните данни вероятно представляват около десет процента от действителните случаи.

Властите обсъждат затягане на противоепидемичните мерки. В момента ресторантите, кафенетата, магазините и моловете работят при 75 процента от капацитета си. В заведенията е забранено предлагането на наргилета, религиозните събирания са забранени, а сватби могат да се провеждат само на открито.

 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27657

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
351 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини