Ръководителите на френската, германската и италианската дипломация са на посещение в Либия

  • 25 март 2021 13:30

  • 233
  • 1
Ръководителите на френската, германската и италианската дипломация са на посещение в Либия
© gettyimages

Ръководителите на френската, германската и италианската дипломация днес са на посещение в Либия и се очаква да дадат обща пресконференция в Триполи с либийската си колежка, съобщиха службите на премиера, цитирани от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Десетина дни преди това съвместно посещение в Либия започна работа ново единно правителство, натоварено да осигури прехода до изборите, насрочени за 24 декември, на фона на политическо разведряване в страната, затънала в хаос.

Източното либийско правителство предаде официално властта на новото правителство на единството

Либия се мъчи да излезе от десетгодишния конфликт, започнал след падането на режима на Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия през 2011 г.; характерно за хаоса в страната бе съществуването на две съпернически власти през последните години. Новото правителство пое кормилото в резултат на процедура, лансирана от ООН през ноември в Тунис и задействана през февруари в Женева, преди парламентът да гласува в началото на март "исторически" вот на доверие за единната изпълнителна власт.

Страната все още е изправена пред колосални предизвикателства след 42 години диктатура и десетилетие хаос, последвало международната военна намеса, започнала през март 2011 г. под егидата на НАТО и приключила през октомври същата година със смъртта на Кадафи.

При все че битките между двата лагера в Либия приключиха миналото лято и през октомври бе подписано примирие, северноафриканската страна все още е минирана от местните борби за влияние, присъствието на милиции и на чуждестранни наемници. В доклад, изпратен вчера до Съвета за сигурност, генералният секретар на ООН Антониу ГутеришАнтониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 г. в религиозно изрази "дълбока загриженост от данните за продължаващо присъствие на чуждестранни елементи в Сирт и около града и в Централна Либия".

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
233 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Bridgeta17

2021.04.10 | 03:54

1
­­В­­­и­ж­т­е­­­ ­­­м­­­о­я­­­т­­а­­ ­­­т­и­­й­­­н­­­ ­­п­­у­т­­­к­­­а­­­ ­­-­­­ ­­W­W­W­.­­­B­G­1­­7­­.­­­C­L­­­U­­B­­

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини