Етиопия връща еритрейски бежанци в лагери в щата Тигре

  • 11 декември 2020 17:29

  • 618
  • 0
Етиопия връща еритрейски бежанци в лагери в щата Тигре
© gettyimages

Етиопското правителство заяви днес, че връща еритрейски бежанци в лагери в северния регион Тигре - решение, което предизвика загриженост от страна на службата на върховния комисар на ООН за бежанците, която няма достъп до лагерите, съобщи БТА.

Бежанците се превозват от столицата Адис Абеба обратно в два лагера, които са напуснали по време на продължилите един месец боеве между етиопската армия и бунтовниците, защото в момента обстановката в щата Тигре е сигурна и спокойна, посочиха в изявление етиопските власти.

Екип на ООН беше обстрелван от правителствени войски в етиопския щат Тигре

"Голям брой лошо информирани бежанци напускат лагерите по незаконен начин", се отбелязва в текста.

Етиопското правителството уверява, че "връща безопасно тези бежанци в съответните лагери". Служители на ООН изразиха загриженост по повод съобщенията за продължаващи сблъсъци в региона.

"Не бяхме осведомени от правителството или каквито и да било други власти или наши партньори за планираното преместване", каза на пресконференция в Женева Бабар Балох, говорител на службата на върховния комисар на ООН за бежанците.

Той нарече съобщенията "тревожни" и допълни:"В момента не можем да правим предположения, но всяко насилствено връщане на бежанци би било напълно неприемливо." В Етиопия са регистрирани 96 хиляди еритрейски бежанци, повечето от които живеят в щата Тигре, граничещ в Еритрея.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
618 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини