Екип на ООН беше обстрелван от правителствени войски в етиопския щат Тигре

  • 09 декември 2020 06:38

  • 756
  • 2
Екип на ООН беше обстрелван от правителствени войски в етиопския щат Тигре
© Pixabay

Екип на ООН, който е бил на посещение в бунтовнически етиопски регион Тигре, е бил обстрелван, след като преминал през два контролни поста, без да спре. Това съобщи вчера етиопското правителството и заяви, че не се нуждае от "бавачка" за хуманитарните операции в пострадалите от война северни райони на страната, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В неделя служители на ООН по сигурността се опитваха да получат достъп до лагера за еритрейски бежанци Шимелба, когато срещу тях бе открит огън.
От 4 ноември федералната армия на етиопския министър-председател Абий Ахмед се сражава в региона с Народния фронт за освобождение на Тигре и жертвите вероятно са хиляди, отбелязва Ройтерс.

Говорителят на кризисната работна група на етиопското правителство за Тигре Редван Хюсеин каза пред журналисти, че екипът на ООН е преминал с висока скорост през два контролни пункта към забранена зона. Преди да преминат през трети пост, по тях бе открита стрелба и те бяха задържани, посочи още той.

Говорител на ООН в Найроби не се отзова веднага на искането за коментар. Два дипломатически източника казаха за Ройтерс, че екипът на световната организация е попаднал на униформени еритрейски войници в лагера, макар че и Етиопия, и Еритрея отрекоха да е имало навлизане през границата от еритрейски военни.

На територията на Тигре има четири лагера за еритрейски бежанци, в които живеят около 96 000 души. Много от тях са избягали в Етиопия, за да се спасят от задължителна военна служба.
Както съобщи еритрейското радио "Ерена" ("Наша Еритрея"), след началото на операцията на силите за национална отбрана на Етиопия на 4 ноември, част от хората в лагерите са избягали в Судан.

На 2 декември правителството на Етиопия и ООН подписаха споразумение за безпрепятствен достъп на хуманитарни организации до етиопския щат Тигре. Така беше създадена възможност за оказване на първа помощ на нуждаещите се жители на Тигре след края на военната операция. Бойната фаза на операцията завърши след 24 дни, след превземането на Мекеле и връщането на контрола на Адис Абеба над всички големи градове и стратегически обекти в Тигре.

Африка с 51 250 жертви на коронавируса

На 28 ноември етиопският премиер Ахмед обяви край на военната операция и каза, че сега на дневен ред е възстановяване на разрушените обекти, връщане на бежанците и установяване на нормални условия на живот в Тигре. Ахмед призова приятелите на Етиопия да участват във възстановяването и да оказват хуманитарна помощ на местните жители.

Говорителят на върховния комисариат за бежанците на ООН Бабар Балох каза вчера в Женева, че съжалява, че ООН още не е получила достъп до Тигре и изтъкна, че хуманитарната ситуация там става все по-критична.

Последвайте канала на

Novini.bg
756 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.12.09 | 08:39

2
нека , нека, ООН е еврейска организация
Васо Сръбския

2020.12.09 | 07:37

1
ООН и Уницеф, лицемерни чифути, смърт за тях

Добави коментар

Водещи новини