Европейски зоопаркове изпращат носорози в Руанда

  • 22 ноември 2018 13:10

  • 488
  • 0
Европейски зоопаркове изпращат носорози в Руанда
© Pixabay

Зоологически градини от три европейски държави обявиха, че обединяват своите усилия, за да изпратят източни черни носорози в техния естествен хабитат в Руанда, предаде Асошиейтед прес.

Популацията от критично застрашения подвид бе напълно унищожена през 90-те години на ХХ век по време на руандския геноцид.

Три женски и два мъжки носорога ще се срещнат в чешкия зоопарк Двур Кралове, за да свикнат заедно. На домакините ще погостуват носорози от британския зоопарк Фламинго ленд и датския Рей парк сафари. След като се опознаят, през май или юни 2019 г. животните ще бъдат транспортирани до националния парк "Акагера" в Руанда. Това ще бъде най-голямото превозване на носорози от Европа до Африка.

Първоначално петте носорога ще живеят отделно от други 18, които преди месеци са пристигнали от Южна Африка. След като се адаптират, носорозите ще обитават обща територия и ще могат да се размножават, поясни П. Рабас, директор на чешкия зоопарк. Общият брой на източните черни носорози в света е около 900, като 90 от тях живеят в 22 зоопарка в Европа, а в Двур Кралове - 16.

През 1994 г. загинаха повече от 500 000 души във вътрешния междуетнически конфликт в Руанда, когато бяха унищожени и цели популации от застрашени диви животни, например тази на лъвовете.

БТА
488 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини