Земята, която никоя държава не иска

  • 27 февруари 2018 10:52

  • 2223
  • 0
Земята, която никоя държава не иска
© Pixabay

Сгушен на границата между Египет и Судан се намира малък парцел земя, който е наистина уникален. Това е една от последните ничии земи на планетата.

Нито една страна не го иска и е лесно да се разбере защо. Това трапецовидно парче земя с площ 2000 кв. км, наречено Bir Tawil, се намира в един от най-запустелите райони на Северна Африка. Релефът е предимно пясъчен и скален, без пътища, постоянни жители или природни ресурси.

От тук идва и твърдението, че този регион няма да допринесе с нищо за икономиката на нито една страна. Но това е само половината история, посочва Amusing Planet.

В съседство с Bir Tawil е разположен друг много по-голям триъгълник земя - Hala'ib, който също е съставен от пясък и скала, но граничи с Червено море и затова е по-ценен. Както Египет, така и Судан искат Hala'ib, но заради начина, по който е създадена границата между тях, всяка страна може да владее или Bir Tawil, или Hala'ib, но не и двете.

Което означава, че взимайки Bir Tawil, страната ще трябва да се откаже от претенциите си към по-големия и доходоносен Hala'ib, който никоя държава не иска да загуби.

Виж повече тук:

Последвайте канала на

Novini.bg
2223 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини