Мехурчета обясняват звука от пукането на пръстите на ръцете

  • 30 март 2018 07:13

  • 1083
  • 0
Мехурчета обясняват звука от пукането на пръстите на ръцете
© Pixabay

Независимо дали пукането на пръсти на ръката на колега в офиса Ви ужасява или сам имате този навик, вероятно се питате на какво се дължи този характерен шум. Учени смятат, че са намерили отговор на въпроса, предаде Франс прес. 

Според тях шумът се дължи на спукване на микроскопични мехурчета в течността в стави на пръстите на ръката.

Учени от Политехническия институт в района на Париж и Станфордския университет в САЩ стигнали до тези заключения, използвайки математически модел. Въпросната хипотеза не е нова - формулирана е за пръв път в началото на 70-те години на миналия век. Впоследствие обаче е поставена под въпрос от редица изследвания, които показаха, че дори след пукането на пръсти остават мехурчета в течността.

"Новото изследване за пръв път показва, че спукването на едно-единствено мехурче е достатъчно, за да предизвика подобен шум - поясни Абдул Баракат от Политехническия институт в района на френската столица. - Искахме да разгледаме този въпрос от математическа гледна точка, тъй като предишните изследвания бяха базирани върху наблюдения. Опитахме се да създадем математически модел, за да опишем феномена."

Според математическия модел, именно спукването на мехурчета предизвиква шума.

Резултатите от изследването са публикувани в Scientific Reports.

Последвайте канала на

БТА
1083 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини