Изложиха "крещяща мумия" в музея в Кайро

  • 18 февруари 2018 14:55

  • 32536
  • 1
Изложиха "крещяща мумия" в музея в Кайро
© Egyptian Ministry of Antiquities

В Египетския музей в Кайро е изложена "крещящата мумия" на фараонски син, който бил обвинен, че замислил заговор за убийството на баща му, предаде Франс прес.

Мумията, известна като "непознатия Е", рядко е показвана публично. Лицето й е с бръчки, а устата е отворена, сякаш младият мъж стене от болка.

Според министерството по въпросите на паметниците на културата на Египет, ДНК анализът е потвърдил, че става въпрос за мумията на един от синовете на фараона Рамзес Трети, управлявал страната през периода 1186 - 1155 г. пр. Христа.

Белези върху мумията навеждат на мисълта, че мъжът бил обесен и тялото му било покрито с овча кожа, която древните египтяни смятали за нечиста. Синът на Рамзес Трети - Пентавер бил осъден на смърт чрез обесване заради замесването му в заговор срещу баща му. Древни папируси разкриват, че Пентавер заговорничил с майка си Тийе - втората съпруга на Рамзес Трети, за да бъде убит фараонът.

Не е ясно дали Рамзес Трети е бил убит, но според някои индикации е бил намушкан с кама във врата.

Амулет с окото на Хор, което символизира утехата и победата на доброто над злото, бил поставен около врата на Рамзес Трети, поясниха от министерството.

БТА
32536 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.02.19 | 21:25

1
КРЕЩЯЩИ МУМИИ БРИТАШКИ

Добави коментар

Водещи новини