За първи път от половин век насам - безпрецедентни подобрения и нови инструменти в Музикалния театър

За първи път от половин век насам се случва нещо без прецедент в Музикалния театър. Правят се подобрения на вътрешната инфраструктура на сградата и се купуват нови инструменти. Сред попълненията в инструментариума са арфа за над 20 000 лв., валдхорни, тромбони, нови микрофони и нов пулт. Това се случва, благодарение на добрите приходи, най-вече от "Фантомът на операта", коментира директорът на театъра Марияна Арсенова. Заради същия спектакъл в голямата зала бе поставен и чисто нов преден осветителен мост.

Доста неща направихме през лятото и те са невидими за публиката, но са функционални за нас - за да ни е по-лесен труда и по-бързо да стават промените на сцената, а и за да може да правим по-интересни спектакли, коментира Пеньо Пирозов. Той, освен като един от обичаните солисти в Музикалния театър, е и координатор проекти. Всичко беше изкъртено, за да бъдат поставени специални профили, и да се подобри акустиката, обяснява Пирозов. В продължение на 30-40 години пространството на сцената е било облепено с кадифе, което обирало високите честоти и звукът е ставал глух. Вече направихме няколко репетиции и разликата е чувствителна, казва Пирозов.

Зрителите на балкона в голямата зала също ще усетят променения наклон на седалките. По този начин е подобрена видимостта към сцената. Досега, когато артистите излизаха на сцената по-напред, зрителите от балкона ги виждат от кръста нагоре, а ние доста често играем в пространствата, по-близо до редовете от партера, обяснява Пеньо Пирозов.

Отбелязва, че подът на сцената също е оправен, тъй като е бил в доста окаяно състояние и е имал нужда от основен ремонт, но сега изглежда добре и върши работа. Работи се по 15-16 часа на ден, подчертава той. Така, с нови функционалности, Музикалният театър открива новия си сезон на 29 септември с концерт-спектакъла "Влез в моя сън". С него отбелязва и 60-ия юбилей на своя главен диригент Юли Дамянов.

Специален гост на концерта е певецът Васил Петров, който в чест на юбиляра ще изпълни емблематичната песен на Франк Синатра - "Моят път" (My Way). На сцената, редом със звездите на Музикалния театър, ще излязат бивши членове на трупата - солистите Олга Скеклиова, Юлия Миланова, Живко Желев, Николай Петров. Някои от тях пристигат специално за концерта от чужбина. Освен юбиляра, диригентската палка хващат още Огнян Митонов, Людмил Горчев и композиторът и джазмен Любомир Денев, който започва творческия си път от сцената на Музикалния театър.

Тази година се навършват 100 години от първата постановка в България на най-популярната оперета на Йохан Щраус-син - "Прилепът". Поставена е за първи път у нас от Свободен театър. На сцената на Музикалния театър най-обичаната оперета на Краля на валса е играна за първи път през 1954 г., и през годините има още осем версии. Деветата от тях ще има своето първо представление на 20 октомври. Това е и първата за този сезон премиера.

На 31 декември ще има новогодишно издание на "Прилепът" със специална изненада за публиката. "Отдавна не е имало постановка в този ден от годината", отбелязват от трупата. За първи път ще има блок само от детски спектакли в Музикалния театър. Той ще продължи от 29 ноември до 15 декември. Началото се поставя с премиера на "Снежната кралица" - на балет "Арабеск". "Огромното ни желание е децата, когато влязат в театъра, за попаднат в един приказен свят, с живи герои, богат декор - и да станат съпричастни към приказките на баба и дядо, които създават уют", разказва Марияна Арсенова. "Децата търсят таблетите, но аз виждам какво се случва с очите им, когато се докоснат до живото изкуство, и колко се радват на това, което правим отскоро - а именно, да се снимат с изпълнителите след спектакъла", казва още тя.

Арсенова отбелязва, че репертоарният план на театъра е готов до края на януари 2020 г. На 24 януари е премиерата на "Цигуларят на покрива". Репетициите вече са в ход, каза тя. Тя не пропуска да акцентира и върху новата серия от спектакли "Фантомът на операта" - от 3 до 17 ноември. Музикалният театър е първият, поставил у нас произведенията на Андрю Лойд Уебър, припомня Арсенова. За първи път се сблъскваме с такъв огромен интерес от страна на публиката. Затова всеки път преговаряме за още и още права. Но това наистина ще бъдат последните представления на "Фантомът на операта", категорична е Арсенова.

Коментари

  1. 2019.09.28 | 11:48

    БРАВО!!!!!!

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Музика

още

Анкета

Слушате ли подкасти?

Слушате ли подкасти?

Избрано от Интернет