Музикален пърформанс представя "Седемте чудеса на България" в Русе

Артисти ще представят "Седемте чудеса на България" чрез музикален пърформанс в Русе. Това са седемте основни фолклорни области на България - северняшка, шопска, пиринска, родопска, тракийска, странджанска, добруджанска.

Всяка от тях се отличава с особености по отношение на инструменталния, песенния и танцовия фолклор, обясни в интервю за БТА Ели Минкова - изпълнителен директор на общинската фондация "Русе - град на свободния дух", която финансира проекта.

Съвременна режисура, пъстри носии, красиви орнаментирани песни, кръшни хора, ръченици, дигитална сценография и електронна музика ще разкрият магията на седемте фолклорни области на 29 септември тази година на централния площад в Русе.

Минкова обясни, че проектът събира на едно място професионални певци, инструменталисти и танцьори, облечени с традиционни костюми, които ще изпълнят характерни за всеки регион песни и танци. Артистите са ученици от националното училище по изкуствата "Веселин Стоянов" и студенти от Русенския университет. Чрез динамично сценично поведение на изпълнителите се цели привличане на вниманието и интереса на публиката.

Поставяйки началото на музикалния пърформанс от седем различни точки, в хода на представянето изпълнителите ще се съберат на едно място, символизирайки обединението на България.

Публиката ще бъде въвлечена в китка от традиционни танци от професионални танцьори от танцов състав "Хармония" при Русенския университет. Вниманието на зрителите ще бъде привлечено и от дигитална сценография чрез характерни визуални елементи от седемте фолклорни области.

"Началото на пърформанса ще бъде автентично, след което ще се разгърне към съвременното звучене и ще завърши със специално създадена за събитието обща песен - колаборация между автентичния български фолклор и модерния електронен звук", казва Милена Великова - председател на сдружение "Алтернативен свят Оренда", което е организатор на пърформанса. Тя ще участва и с изпълнения в спектакъла като представител на родопската фолклорна област.

Според Минкова проектът "Седемте чудеса на България" има за цел да спомогне за професионалното и личностно развитие на всеки един от младите участници, като придобият повече знания и умения, които успешно да прилагат в своите бъдещи проекти и в живота. Проектът заимства методи от неформалното образование, въвличайки участниците в "учене чрез преживяване".

Също така се предвижда артистите, чрез обменения опит и създадените връзки помежду си, да продължат съвместна професионална работа. Едновременно с това проектът ще спомогне за съхраняване на българския фолклор и ще разшири ролята му в съвременния живот на българина. Пърформансът е пример за по-креативно представяне на фолклора извън обичайните места за неговото изпълнение.

Коментари

  1. 2019.09.25 | 08:42

    Я!? Това да не са пдредршените НАП-аджийки,които бяха друсали хопо в едно читалище и после съставяли актове!?

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Музика

още

Анкета

Слушате ли подкасти?

Слушате ли подкасти?

Избрано от Интернет