Ричард Гиър ще се раздели със 110 китари от колекцията си

  • 18 август 2011 10:41

  • 2389
  • 0
Ричард Гиър ще се раздели със 110 китари от колекцията си
© Guliver / Getty Images

Ричард Гиър може и да е най-познат с актьорската си кариера, но също така той се е занимавал сериозно с музика и е притежател на огромна колекция китари.

Този октомври обаче голяма част от тях ще бъдат разпродадени, съобщиха от аукционна къща Christie's.

Звездата от "Хубава жена", "Офицер и джентълмен" и "Чикаго", е събирал ценните музикални инструменти през последните 20 години.

Сред тях има екземпляри на марки като C.F. Martin, Gibson и Fender, както и китари, които са били собственост на знаменитости като Албърт Кинг, реге музиканта от Ямайка Питър Тош и изтъкнатия американски китарист Джими д'Акуисто.

Аукционът, който ще се проведе през октомври, ще включва 110 китари на приблизителна стойност един милион долара. Само електрическата китара Gibson Flying V от 1958 г., някога собственост на Кинг, се очаква да се продаде за 90 000 долара.

Колекцията от китари на Гиър е резултат от любовта му към музиката, която води началото си още от ученическите му години, когато първо се учи да свири на тромпет, а по-късно и на китара, и пиано.

"Те бяха мои истински приятели в добро и лошо. Никога не съм мислил да създавам колекция. Просто купувах тези, които ми харесваха, тези, които звучаха добре и свиреха качествено", посочва в изявление Ричард Гиър.

"Някои са много специални. Въпреки че ми е болезнено да се разделя с тях, знам че те пак ще бъдат оценени, обичани и използвани."

Със събраните от търга средства ще бъдат подпомогнати хуманитарни инициативи в целия свят, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Весела Найденова
2389 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини