34 години без Елвис

  • 16 август 2011 15:26

  • 1462
  • 1
34 години без Елвис
© интернет

Гробът на Елвис Пресли в имението Гейсленд бе наобиколен в понеделник вечерта от поклонници на Краля със сведени глави и свещи в ръка.

Тази година почитателите на Краля на рока отбелязват и още една годишнина. През 1956 г. - преди 55 години - излизат първите два албума на Елвис.

Същата година са продадени 10 милиона сингъла и 800 000 плочи. Хиляди фенове на Краля на рока обикаляха около гроба на своя идол и неговите близки под тихите звуци на песни като "If I Can Dream" и полагаха букети и венци във формата на сърца.

Бдението със свещи се е превърнало в традиция за отбелязване на годишнината от смъртта на Краля на рока на 16 август 1977 г. То е кулминацията на "Седмицата на Елвис" и много хора чакат часове наред, за да се включат в процесията.

Бдението започна в понеделник вечерта и продължи до ранните часове на следващия ден. За да отбележат годишнината от смъртта на Елвис Пресли, в Грейсленд се стичат почитатели от различни краища на света - Япония, Германия, Англия, Бразилия. Мнозина от тях се обличат в характерните за идола им дрехи, други носят само някои от "запазените му марки" като слънчеви очила или бакенбарди.

През по-голямата част от деня температурите са били около 30 градуса - доста по-ниски от миналогодишните 38 градуса, които изтощиха феновете на Краля на рока, събрали се в имението
Грейсленд.

По данни на полицията на традиционното бдение тази година са присъствали между 15 000 и 20 000 души. Очаква се догодина, когато ще бъде отбелязана 35-годишнината от смъртта на рок музиканта, в Грейсленд да пристигнат около 75 000 почитатели.

Традиционното бдение започва още в годината на смъртта на Елвис, когато няколко фенове пристигат в имението. През 1982 г. прераства в организирана проява.

Въпреки, че вече толкова време той не е между живите, музиката му продължава да се слуша в целия свят, а популярността му е сравнима с тази на всеки един съвременен артист.

Всеки август фенове на всички възрасти от целия свят се събират в имението му Грейсленд в Мемфис, за да се поклонят пред паметта на своя идол. Това е и най-посещаваният дом в Америка. Имението на Краля на рока е и най-известната сграда след Белия дом. През 1991 г. Грейсленд Меншън е включено в Националния регистър с исторически места. Именно тук, в градината за медитация, е и гробът на самия Елвис, пред който феновете отдават почитта си.

Последвайте канала на

1462 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
FOXYCAT- фен на Елвис

2011.08.19 | 14:41

1
Официалната версия за смъртта на Елвис Пресли е противоречива...Личният му лекар д-р Никополус твърди, че любимият му пациент е убит"с професионален удар от каратист".Според законите на щата Тенеси резултатите от аутопсията и смъртният акт се пазят в тайна в продължение на 50 години.През 1976 г.здравословното състояние на Елвис е критично и влошено-вместо да постъпи в болница той започва да приема сънотворни и успокояващи лекарства-като Валиум;Квалуд;Валмид; Деморол;Дилаудид и др. Дори е направил и завещание само на дъщеря си Лайза-Мари. На 16 август към 14.00 часа приятелката му Джинджър Олдън се събужда и забелязва,че Елвис не е в леглото- отива да го търси и го намира в банята лежи студен пред едно кресло..........страшната новина раздвижва целият свят ........

Добави коментар

Водещи новини