Adidas се отказаха от производството на маратонки с окови

  • 20 юни 2012 15:38

  • 4897
  • 0
Adidas се отказаха от производството на маратонки с окови
©

Германският концерн за спортни стоки Adidas обяви, че няма да вкара в производство новия си модел JS Roundhouse Mids, който е снабден с бутафорни окови, съобщи USA Today.

Решението е взето заради негативните отзиви за продукти, който трябваше да излезе на пазара през август 2012 година, пише dnevnik.bg.

Adidas пуснаха първата снимка на модела си на 14 юни в страницата си във Facebook. Към снимката имаше и надпис "Така си се пристрастил към маратонките си, че искаш да ги приковеш за краката си?"

Публикацията обаче беше последвана от вълна от възмущение, като за минути над 2000 души критикуваха модела. От коментарите става ясно, че маратонките пропагандират робството, защото оковите са подобни на тези, които са носили чернокожите роби в САЩ през XIX век.

Други потребители пък намират сходство с белезниците за крака, използвани преди години в затворите. "Идеята за тези обувки е най-лошата, появявала се някога. Наистина ли си мислите, че някой би си купил доброволно окови", написа един от критиците на новия продукт.

"Който носи подобно нещо, показва че е роб", казва пък друг посетител на Facebook страницата на Adidas.

Дизайнерът на спортните маратонки Джереми Скот коментира в своя профил в Twitter, че за създаването на модела се е вдъхновил от анимационното филмче My Pet Monster, в което плюшена кукла оживява, когато и махнат пластмасовите белезници. Скот е категоричен, че не е искал да оскърби паметта на чернокожите роби.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4897 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини