Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в.

  • 17 май 2024 15:06

  • 445
  • 0
Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в.
© ДА "Архиви"

„Модата в огледалото на едно столетие – от средата на XIX в. до средата на XX в.“ е изложба, открита вчера, на Държавна агенция „Архиви“, която с над 120  снимки и оригинални артефакти проследява промяната в облеклото и аксесоарите в един от най-интересните отрязъци от новата българска история.

В отделни табла са илюстрирани дамската, мъжката, детската, сватбената, дворцовата мода, аксесоарите, униформите, спортните, плажните и карнавалните облекла, както и прическите през тези близо 100 години.

Специално внимание е отделено на известните дизайнери, както и на тогавашните модни инфлуенсъри,

сред тях са имената на Лора Каравелова, Султана Рачо Петрова, Дора Габе, Елисавета Багряна. В изложбената зала на ул. „Московска“ 5 може да видите непоказвани досега рокли, официални мъжки облекла и аксесоари от 20-те, 30-те и 40-те години на XX век, като дамски преносим будоар, шапки и кутии за тях, повечето от фонда на големия български историк и писател Симеон Радев и съпругата му художничката Бистра Винарова.

Желаещите могат да посетят изложението от вчера 16 май до 15 юни 2024 г. в Изложбена зала на Държавна агенция „Архиви“, ул. „Московска“ 5, София. Може да бъде разгледано и в Нощта на музеите и галериите – 18 май, от 17 до 24 ч..

  

Последвайте канала на

Аделина Делийска
445 0

Свързани новини

Водещи новини